De doden vielen tijdens een concert van de Amerikaanse zanger Travis Scott.
2021 Invision

Minstens 8 doden en tientallen gewonden tijdens muziekfestival Astroworld in Texas

In Houston, in de Amerikaanse staat Texas, zijn zeker 8 mensen omgekomen tijdens de openingsavond van het muziekfestival Astroworld. Ze werden naar alle waarschijnlijkheid vertrappeld in de menigte tijdens een concert van de Amerikaanse rapper Travis Scott. Volgens de hulpdiensten raakten ook tientallen mensen gewond. De Amerikaanse zender ABC heeft het over honderden gewonden.

Het tweedaagse Astroworld-festival vindt plaats in het NRG Park in Houston, een terrein met onder meer een stadion voor American football en een concertarena. Het festival is volledig uitverkocht. 

Wat er precies is gebeurd, is nog niet helemaal duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn verschillende festivalgangers vertrappeld in de menigte tijdens een concert van de Amerikaanse rapper Travis Scott (foto bovenaan).

Er zou paniek ontstaan zijn in het publiek toen de menigte van zo'n 50.000 mensen zich in de richting van het podium bewoog. Verschillende mensen vielen en raakten buiten bewustzijn, waarna nog meer paniek ontstond, aldus de hulpdiensten van Houston.

Volgens de hulpdiensten zijn daarbij zeker 8 mensen om het leven gekomen. Er zouden ook veel gewonden zijn. De hulpdiensten hebben het over tientallen mensen die gewond zijn geraakt, de lokale ABC-zender in Houston meldt honderden gewonden. Verschillende mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, sommigen onder hen hadden een hartstilstand.

Brandweerchef Samuel Peña: “Mensen vielen flauw en raakten bewusteloos”:

Videospeler inladen...

Tweede concertdag afgelast

Het concert van Travis Scott werd stilgelegd toen duidelijk werd dat verschillende mensen gewond geraakt waren. De rapper zou daarvoor zelf al verschillende keren gestopt zijn met zingen toen hij paniek opmerkte in het publiek.

"Dit is een extreem tragische avond", omschreef de lokale politica Lina Hidalgo het incident tijdens een kort persmoment ter plekke. "Onze harten zijn gebroken. Mensen gaan naar dit soort evenementen om zich te amuseren, een kans om te ontspannen, om herinneringen op te bouwen. Het  is niet het soort evenement waar je verwacht geconfronteerd te worden met dodelijke slachtoffers."

Eerder op de avond was de situatie aan de ingang van het festivalpark naar verluidt al chaotisch, toen een grote menigte binnen wilde geraken. Ook toen werden verschillende festivalgangers vertrappeld, al zou daarbij niemand ernstig gewond zijn geraakt.

De tweede en laatste dag van het festival, vandaag, is afgelast.

Bekijk hieronder hoe festivalgangers het terrein bestormen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen