35.000 FACTS-bezoekers vluchten even weg in droom- en fantasiewereld, in Flanders Expo

De FACTS-conventie in Flanders Expo is het grootste popcultuurevenement van de Benelux. Het lokt twee keer per jaar popcultuurfans naar Gent die in de huid kruipen van gekende karakters en figuren uit de wereld van de film, tv, videogame en superhelden. “FACTS drijft op het escapisme van mensen die even willen wegvluchten in een droom- of fantasiewereld”, zegt organisator Anthony Audenaerd.

FACTS (een acroniem van Fantasy, Animation, Comics, Toys en Space) vormt dit weekend een echte ‘place to be’ voor de liefhebbers. “Er komen wereldberoemde acteurs langs voor een ‘meet & greet’, maar ook internationale comicartiesten en cosplayers verkleed in een fictie-personage. 

50.000 m2 activiteiten, meer dan 250 gespecialiseerde exposanten met merchandise en collector’s items en ook het grootste springkasteel ter wereld (234 meter lang) maken er een echt pretpark van. Een kwart van de bezoekers heeft een kostuum aan waar ze soms een jaar lang aan hebben gewerkt”, weet Audenaerd. “Mensen kunnen hier hun hart ophalen en hun portemonnee opendoen. Gemiddeld besteedt men hier toch zo’n 100 euro per persoon aan allerlei accessoires en prullaria.” 

Traditie van meer dan 25 jaar oud

In 1993 werd de eerste FACTS georganiseerd in café ‘t Tonneke in Gent door vier studenten. De traditie groeide uit tot een halfjaarlijkse conventie met telkens 10.000den bezoekers. Als je ook maar een beetje fan bent van fantasy, sciencefiction, comics, anime, cosplay, videogames, bordspellen, films en series, moet je er ooit eens geweest zijn. Covid heeft weinig invloed gehad op die traditie. 

“Dit weekend komen we voor de eerste keer weer samen sinds de lockdown en we halen toch weer 35.000 bezoekers. Wie een kostuum aanheeft, krijgt korting op hun ticket. Want zij zorgen als karakters uit Disney, Star Wars, de Marvelseries, Lord of the Rings of de horrorfilms voor de speciale sfeer op FACTS”, zegt Audenaerd. 

Aangename sfeer

De FACTS-conventie verloopt opvallend rustig en gedisciplineerd, ondanks de grote drukte. “We komen uit Antwerpen en hebben ons uitgedost als Freddy en Jason uit Friday the 13th”, vertelt een vriendelijk koppel uit Antwerpen (zie foto hierboven). “We hebben veel werk gestoken in onze outfit, en we zijn best blij met de reacties.” 

Een eindje verderop vertelt Kaytlin uit Aalst dat ze al voor de vierde keer naar een FACTS-conventie komt. Ze is deze keer verkleed als Froppy van My Hero Academia. “Meestal is iedereen  aangenaam, zelfs horror-figuren reageren doorgaans sympathiek, wat je misschien niet meteen zou verwachten. Maar  je hebt ook andere freaks, die op de grond gaan liggen en ongevraagd proberen een foto te nemen van onder je rok.  Eerder een uitzondering, maar op zo’n momenten krijg je me wel kwaad!” 

Meest gelezen