AP 2018

Frankrijk verplicht deze winter mondmaskers in wachtrijen voor skiliften

Wie dit jaar naar skioorden in Frankrijk trekt, zal een mondmasker moeten dragen in wachtrijen voor skiliften. De coronapas komt er voor het skiën nog niet, maar dat zou kunnen als de cijfers blijven stijgen. Dat heeft de Franse premier Jean Castex gezegd.

Vorige winter moesten de skiliften sluiten wegens de coronacrisis. Deze winter zal een volwaardig seizoen worden, zo belooft premier Castex, maar er zullen wel een aantal maatregelen nageleefd moeten worden. Die regels zullen volgende week van kracht worden en zullen via steekproeven worden gecontroleerd.

De meest opvallende regel is de mondmaskerplicht in de wachtrijen voor de skliften en in de gondels en mensen zullen afstand moeten bewaren. Eenmaal op de stoeltjeslift in open lucht is een mondmasker echter niet meer verplicht. 

Aan een coronapas voor skioorden denkt premier Castex voorlopig nog niet, maar die zou er wel kunnen komen als het aantal besmettingen stijgt tot boven de 200 per 100.000 inwoners. 

De coronapas in Frankrijk is verplicht in de horeca, in het openbaar vervoer voor langere afstanden en voor tal van activiteiten binnen zoals musea. Die pas bewijst dat mensen volledig gevaccineerd zijn, een recente negatieve test kunnen voorleggen of hersteld zijn. Wie dat niet kan aantonen, wordt de toegang geweigerd. 

Frankrijk heeft erg strenge wetgeving inzake corona en die wordt ook strikt gecontroleerd. In september en oktober zijn het aantal besmettingen, opnames en overlijdens in Frankrijk fors gedaald, maar de laatste weken is opnieuw een stijging.

Meest gelezen