Protestbetoging tegen "verkrachtingscultuur" in het uitgaansleven in Gent 

In Gent hebben 600 mensen deelgenomen aan een betoging tegen seksuele agressie. Dat meldt de lokale politie. De manifestatie trok van de vrijdagmarkt naar het stadhuis om een open brief af te geven aan het stadsbestuur. Daarin wordt aandacht gevraagd voor slachtoffers van seksueel misbruik na twee mogelijke gevallen van verkrachting.

Het gaat om twee incidenten, die beiden onderzocht worden door het parket van Oost-Vlaanderen. Het eerste incident dateert van 24 oktober. Een meerderjarige vrouw kreeg toen mogelijk in een café aan de Beestenmarkt een verdovende substantie in haar drankje. Ze werd in het Coyendanspark aangetroffen, waar ze waarschijnlijk is verkracht. Het slachtoffer heeft haar zaak aangebracht bij de organisatie Meldet, die seksueel geweld in kaart brengt. 

"Het signaal vanavond is, Gent doe er iets aan", zegt deelneemster Marijne in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Gisterochtend werd in de Gentse studentenbuurt een 18-jarige vrouw aangetroffen, die ook verklaarde slachtoffer te zijn geweest van een aanranding in café Elixir. 

Politiewoordvoerder Bart De Cocker bevestigt dat de vrouw aangifte heeft gedaan van een verkrachting. "Het is afschuwelijk dat er opnieuw zoiets is gebeurd. Het spreekt voor zich dat we deze zaak zeer ernstig nemen en dat we het onderste uit de kan zullen halen."

De politie is een onderzoek gestart naar de verkrachting en heeft de camerabeelden van het café in kwestie opgevraagd. De vrouw werd overgebracht naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld van het UZ Gent.

De uitbaters van de Overpoort scharen zich ondertussen achter een open brief van Meldet en willen samenwerken tegen wat ze omschrijven als "de verkrachtingscultuur, waarin grensoverschrijdend gedrag genormaliseerd wordt."

"Sinds de volledige heropening van de horeca op 1 oktober, merken wij dat er een toename is van grensoverschrijdend gedrag", zeggen de uitbaters. Vooral in de studentenbuurt willen ze dat bezoekers weten dat ze barpersoneel kunnen aanspreken wanneer ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag. Tim Joiris, de voorzitter van de Oost-Vlaamse afdeling van Horeca Vlaanderen, vraagt op korte termijn om overleg met het stadsbestuur en de Gentse Nightlife Council.

Meest gelezen