Migranten veinzen ziekte om noodlanding te maken op Mallorca en zo Spanje binnen te komen

Een Marokkaans passagiersvliegtuig heeft een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Palma de Mallorca in Spanje. Meteen nadien sprongen twintig mensen uit het vliegtuig in een poging om Europa binnen te komen. Twaalf van hen zijn nog spoorloos. De "zieke" passagier die de noodlanding veroorzaakte, bleek achteraf gezond en wel te zijn.

De Airbus A320 van de maatschappij Air Arabia Maroc was onderweg van de Marokkaanse stad Casablanca naar Istanbul in Turkije. Tijdens de vlucht meldde een passagier zich ziek en werd besloten om een noodlanding uit te voeren op de luchthaven van Palma de Mallorca in Spanje.

Meteen na de landing sprongen een twintigtal passagiers uit het vliegtuig en probeerden ze in de duisternis te ontkomen. Een aantal van hen kon vrij snel worden opgepakt door de Guardia Civil en de luchthavenpolitie. Naar twaalf anderen wordt nog gezocht. 

Volgens de Spaanse krant El Pais gaat het om een poging om illegaal Europa binnen te geraken. De "zieke" passagier werd naar een ziekenhuis gebracht, maar daar bleek hij gezond te zijn. De man is nu samen met anderen gearresteerd op verdenking van bijstand bij illegale migratie en mensensmokkel. Nog een andere passagier werd gearresteerd wegens agressief gedrag. 

De lokale overheid van de autonome eilandengroep Balearen zegt dat de mensen Spanje illegaal zijn binnengekomen en zullen worden teruggebracht naar het land van oorsprong. 

Door het incident is het luchtverkeer op Mallorca ook verstoord. Dertien vluchten naar het bij toeristen erg gegeerde eiland moesten uitwijken naar andere luchthavens. Zestien andere vluchten liepen grote vertraging op.

Meest gelezen