Represented by ZUMA Press, Inc.

Tienduizenden Polen op straat na dood van zwangere Iza: had een abortus haar kunnen redden?

Tienduizenden mensen zijn vanavond in Polen op straat gekomen na de dood van een zwangere vrouw, die volgens ngo's het slachtoffer werd van de strenge abortuswetgeving die sinds begin dit jaar van kracht is in Polen en vrijwel elke abortus in het land verbiedt.

De 30 jaar oude Izabela, kortweg Iza, was 22 weken zwanger toen ze eind september stierf in een ziekenhuis in Pszczyna, in de provincie Silezië. Ze overleed aan een septische shock nadat de foetus in haar baarmoeder was overleden. 

"Artsen denken meer aan de mogelijke juridische gevolgen dan aan het welzijn van de patiënt", zegt de advocaat van de familie van de overleden vrouw:

Videospeler inladen...

De artsen zouden volgens de advocate van de vrouw een te afwachtende houding hebben aangenomen uit vrees voor vervolging onder de strenge abortuswet in Polen, die vorig jaar nog is aangescherpt.

Twee artsen in het bewuste ziekenhuis mogen inmiddels hun functie niet meer uitoefenen en het parket is een onderzoek gestart. 

Er waren vandaag gelijkaardige manifestaties in 70 Poolse steden. Ook begin dit jaar kwamen de Polen al massaal op straat tegen de nieuwe verstrengde abortuswet in het land. In Polen is abortus nu enkel legaal als de zwangerschap de gezondheid of het leven van de moeder bedreigt, of het resultaat is van een misdaad. Nu zelfs de gezondheid van de moeder geen factor meer blijkt te zijn, is de woede van voorstanders nog groter.

Slachtoffer van Grondwettelijk Hof?

Volgens de advocate van de familie van Iza is zij de eerste vrouw die is overleden als gevolg van een beslissing van het Grondwettelijk Hof. In oktober vorig jaar besliste dat hof dat het recht op abortus flink zou worden ingeperkt. Enkel als de zwangerschap een gevaar is voor het leven van de moeder of het gevolg van een misdaad zou abortus nog kunnen. Afwijkingen of levensvatbaarheid van de foetus zijn niet langer een factor voor abortus. Artsen of andere mensen die toch nog een abortus zouden uitvoeren, riskeren gevangenisstraffen tot drie jaar.

Omdat dat hof zwaar onder invloed staat van de conservatieve regeringspartij "Rechtvaardigheid en Recht", wordt de verstrenging van de wetgeving beschouwd als een regeringsbeslissing om de steun te verwerven van erg conservatieve en katholieke delen van de bevolking die de kern vorm van het kiespubliek van die formatie.

De verdeeldheid in Polen groeit zo nog verder. De conservatieve regering heeft eerder ook de media en justitie aan banden gelegd en ligt op ramkoers met de Europese Unie die Warschau een aantasting van de burgerlijke vrijheden verwijt.

Meest gelezen