(c) dpa-Zentralbild/dpa-pool

Elon Musk belooft 10 procent van zijn Tesla-aandelen te verkopen na Twitter-poll

Tesla-topman Elon Musk heeft aangekondigd dat hij 10 procent van zijn aandelen gaat verkopen als gevolg van een peiling die hij dit weekend hield op Twitter. Toen hij de poll zaterdag lanceerde, schreef de miljardair dat hij zich zou houden aan de uitkomst ervan. De poll is net afgelopen en het verdict is: verkopen.

Elon Musk is niet vies van een stunt en wie de Amerikaanse ondernemer op Twitter volgt, zag dat hij zaterdag een opvallende peiling lanceerde: 

“Er is de laatste tijd veel te doen geweest over niet-gerealiseerde winsten, als middel voor belastingontwijking, dus stel ik voor om 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen”, schreef Musk zaterdag. “Ik zal me houden aan de resultaten van deze poll, wat ook de uitslag is”, beloofde hij nog.

Uiteindelijk hebben ruim 3,5 miljoen twittervolgers op de poll van Musk gestemd. 57,9 procent stemde op ja, 42,1 procent op neen. Dat wordt dus verkopen.

Belastingen

Musk merkte er bij op dat hij nergens een salaris of bonus vraagt. “Ik heb alleen aandelen, dus de enige manier om persoonlijk belastingen te betalen, is door aandelen te verkopen.”  

En dat klopt ook , zo blijkt uit deze doorwrochte uitleg: Musk heeft zelf geen cash; hij leeft van leningen waarvoor hij zijn aandelen in onderpand geeft.  Maar omdat hij die aandelen als werknemer heeft verworven, worden die niet gewoon belast. Als hij ze verkoopt, kan hij er wel gewoon op belast worden.

De 10 procent aandelen die Musk op de markt wil brengen, zijn op dit moment zo’n 21 miljard dollar waard. Door dit pakket aandelen te verkopen, kan de prijs van de Tesla-aandelen onder druk komen te staan, omdat er plots heel veel aandelen op de markt komen. 

Tesla is op dit moment het waardevolste autobedrijf ter wereld. Musk heeft ook belangen in andere bedrijven, zoals neurotechnologiebedrijf Neuralink en ruimtebedrijf SpaceX. Zijn vermogen wordt door op 338 miljard dollar (ruim 292 miljard euro) geschat.

Miljardairstaks

Deze stunt kan ook gezien worden als een manier om kritiek te geven op de miljardairstaks die Democraten van in de VS willen invoeren, maar die ook voor hevige discussie zorgt in de partij van president Joe Biden. 

De miljardairstaks is een initiatief van Democratische senator Ron Wyden. Die wil iedereen met een vermogen boven 1 miljard dollar, of die drie jaar op rij meer dan 100 miljoen dollar verdiend heeft, belastingen laten betalen op hun winsten uit aandelen en andere beleggingen. 

Nu blijft die vorm van inkomsten nog grotendeels buiten schot voor de Amerikaanse fiscus. De miljardairstaks moet zo’n 20 procent van het relanceplan van president Joe Biden betalen. Als de taks er komt, kan die Elon Musk - één van de rijkste mensen op aarde - en zo’n 700 andere dollarmiljardairs dus een flinke duit kosten.

Meest gelezen