Videospeler inladen...

Nieuw mountainbikeparcours van 425 (!) km verbindt alle kustgemeenten: "Ideale uitlaatklep in coronatijden"

Aan onze kust is een vernieuwd mountainbikeparcours ingehuldigd. Het parcours is 425 kilometer lang, en loopt van de Nederlandse tot aan de Franse grens. Het is een initiatief van Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten. "We investeren in laagdrempelige sportinfrastructuur om Vlaanderen beweegvriendelijker te maken", aldus Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

De afgelopen jaren zijn er verschillende mountainbikeroutes geopend of vernieuwd aan de kust. Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten hebben nu al die routes met elkaar verbonden tot een groot aaneengesloten kustnetwerk. Vlaanderen telt nu in totaal meer dan 7.000 kilometer aan mountainbikeroutes.

"Die lus is uniek in Vlaanderen, de hele kuststrook is hiermee met elkaar verbonden", zegt Philippe Paquay van Sport Vlaanderen. "Daartussen liggen regionale, kleine mountainbikeroutes. In coronatijd hebben we gemerkt hoe belangrijk die fysieke uitlaatklep is, door te fietsen of te wandelen. Mountainbiken in de vrije natuur, waarbij je sowieso 1,5m afstand houdt, is dan ideaal."

Videospeler inladen...

"Zwarte" route en kindertraject

Dat mountainbikeparcours is toegankelijk voor iedereen, van de recreatieve fietser tot de getrainde sportman en -vrouw. Wie houdt van een sportieve uitdaging, kan terecht op een nieuwe mountainbike-marathonroute van 107 kilometer tussen De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke, met heel wat hoogtemeters en technische uitdagingen. Er zijn ook speciale kindvriendelijke routes, van 20 km.

In het dichtbevolkte kustgebied - met veel beschermde stukken natuur -  was het vaak een uitdaging om nieuwe routes met voldoende offroad-kilometers samen te stellen. Door een samenwerking tussen Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten zijn er nu 178 kilometers op onverharde wegen bijgekomen. "Iedereen kan dus ergens aan de kust aansluiten op de mountainroute, zonder kilometers te rijden met de auto", aldus Sport Vlaanderen. 

"Aan de kust kan je het mountainbiken in al zijn facetten beleven doordat paden lopen via bos, duinen en strand", zegt Marleen Decordier, voorzitter Sportoverleg Kust (SOK). "Zo maak je kennis met al onze mooie kustgemeenten." 

"Er staan maar liefst 2.300 palen en borden voor de mountainbikers", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. "Vrijwillige peters en meters voeren regelmatig controles uit. Ook andere bikers kunnen problemen aan de routes signaleren via deze website." 

Meest gelezen