Vanaf vandaag: opnieuw mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar, en reizen naar de VS mag weer

Nu de herfstvakantie erop zit, gelden er een aantal nieuwe regels. Zo zullen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Vlaanderen vanaf vandaag opnieuw een mondmasker moeten dragen op school. Ook de test- en quarantainestrategie in het basisonderwijs wordt aangepast. Voor wie naar de Verenigde Staten wil reizen is er dan weer goed nieuws.

Om de snel stijgende coronacijfers in te dijken, werd net voor het begin van de herfstvakantie het dragen van het mondmasker weer verplicht op vele plaatsen, zoals in de winkels en in de horeca.

Maar nu de herfstvakantie afgelopen is, wordt het mondmasker ook weer verplicht voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs. Tenminste als er in de klas niet genoeg afstand kan worden gehouden en er geen ventilatie is. 

Op de speelplaats hoeft het mondmasker niet, tenzij er dichte fysieke contacten zijn. In het buitengewoon basisonderwijs geldt de mondmaskerplicht voor leerlingen vanaf 10 jaar en alleen voor de leerlingen voor wie het mogelijk is.

Testen en quarantaine

Naast de mondmaskerplicht wordt ook de test- en quarantainestrategie in het basisonderwijs aangepast, die wordt versoepeld. Bij een besmetting in de klas moeten kinderen jonger dan 12 jaar zich alleen nog laten testen als ze symptomen hebben. Een hele klas moet pas in quarantaine als er minstens 4 besmettingen worden vastgesteld in 1 week tijd. 

Die regel moet ervoor zorgen dat veel minder kinderen in quarantaine moeten zonder dat ze ziek zijn. Het moet ook de druk op de huisartsen en CLB's verminderen. Wie positief test, moet dan wel een week in quarantaine.

Voor de scholieren in het middelbaar verandert er niets, omdat het aantal nieuwe besmettingen er lager ligt dan in het basisonderwijs.

Reizen naar de VS

En tot slot misschien iets om naar uit te kijken voor een volgende vakantieperiode: toeristische en zakenreizen naar de Verenigde Staten mogen vanaf vandaag weer. Zo komt er een einde aan de reisbeperkingen die de VS in maart 2020 een groot deel van de wereldbevolking oplegde om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Toch moet je nog rekening houden met een aantal belangrijke coronamaatregelen. Zo mogen volwassenen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus in de meeste gevallen nog niet naar de VS reizen. 

Meer info is te vinden op de website van Buitenlandse Zaken.

Ook worden vanaf vandaag nieuwe regels voor het traceren van contacten van kracht. Zo zijn luchtvaartmaatschappijen voortaan verplicht om indien nodig informatie te verzamelen van internationale vliegtuigpassagiers "om contact op te nemen met reizigers die zijn blootgesteld aan covid-19-varianten".

Meest gelezen