Heel wat (grote) evenementen werken met de coronapas.

Evenementensector slaakt noodkreet: "Agenda's lopen opnieuw leeg, laat onze sector niet in de steek"

De evenementensector ziet het aantal boekingen slinken, nu de vierde coronagolf in ons land een feit is. Dat zegt #SoundofSilence, het gezamenlijk initiatief van de sector. "We willen mensen oproepen om events te blijven bijwonen en initiatiefnemers aanmoedigen om events te blijven organiseren. Laat onze sector niet opnieuw in de steek", klinkt het in een persbericht.

De coronacijfers zitten in de lift, en dat ondervinden de evenementen- en cultuursector, zowel langs de kant van organisatoren als bij het publiek. De ticketverkoop slabakt, en ook al raakt een evenement uitverkocht: dat betekent niet dat iedereen effectief komt opdagen.

Tegelijk regent het annuleringen of uitstel van onder meer beurzen en evenementen in de bedrijfssfeer, zegt Katrien Vermeire van #SoundofSilence, een initiatief van de evenementensector sinds de coronacrisis.

"Gaan de statistieken omhoog, dan gaat het aantal boekingen omlaag. Voor de derde keer in twee jaar tijd zien we onze agenda's stilletjesaan leeglopen", zo klinkt het bij #SoundofSilence.

Nochtans zijn zowel culturele als andere evenementen intussen alweer een tijdje mogelijk, zonder beperkingen qua publieksgrootte. Op heel wat plaatsen wordt gebruik gemaakt van het Covid Safe Ticket. De sector benadrukt dat evenementen veilig georganiseerd worden, "met maatregelen die hun nut en hun veiligheid hebben bewezen." 

#SoundofSilence lanceert daarom een dubbele oproep: ze vragen zowel aan initiatiefnemers om evenementen te blijven organiseren, als aan het publiek om die events te blijven bijwonen. "Blijf naar evenementen komen: dat is echt belangrijk voor onze sector", benadrukt Vermeire. "En geloof in onze professionaliteit."

Laat ons geen angst en paniek zaaien, maar blijf naar evenementen komen, en geloof in de professionaliteit van onze sector. We hebben jullie nodig.

#SoundofSilence verwijst ook naar de beslissing van de gemeente Knokke, om alle georganiseerde binnenactiviteiten voor iedereen ouder dan 13 jaar te verbieden vanaf maandag 8 november, en dat zeker tot het einde van de maand. "Dat baart ons het meeste zorgen: burgemeesters die onafhankelijk kunnen beslissen, wat er al dan niet kan doorgaan", zegt Vermeire daarover.

"Dat heeft een grote impact, zowel voor de artiesten op het podium, als voor de organisatoren die hun nek uitsteken, en ook voor de technici en toeleveranciers achter de schermen. De piramide in onze sector stort dan weer in elkaar. Mensen die iets organiseren, dreigen voor een financieel fiasco te staan, terwijl de mechanismen bestaan om evenementen veilig te kunnen laten doorgaan", zegt Katrien Vermeire van #SoundofSilence.

"We mogen geen angst en paniek zaaien: daar heeft niemand na twee jaar nog een boodschap aan. Laat ons dus opnieuw verbinden. Laat ons met z'n allen events blijven bijwonen volgens de geldende maatregelen. En laat onze sector niet opnieuw in de steek. Die verbondenheid van samen iets te beleven doet ons allemaal zo’n deugd", zo vat Vermeire samen.

Meest gelezen