"Het handgebaar dat levens kan redden" heeft leven gered in Kentucky: tiener uit handen ontvoerder dankzij TikTok-gebaar

Een 16-jarig meisje in Kentucky (VS) is uit handen van haar ontvoerder gered dankzij het handgebaar voor huiselijk geweld dat ze op de populaire socialmedia-app TikTok had geleerd. Met het discrete gebaar maak je zonder woorden duidelijk dat je in nood verkeert.

Dinsdag werd het meisje als vermist opgegeven door haar ouders in Asheville, in de staat North Carolina. Ze bleek meegenomen door een 61-jarige man die met haar reisde door North Carolina, Tennessee, Kentucky en Ohio. Ze verplaatsten zich in een auto: hij zat aan het stuur, zij op de passagiersstoel. 

Het meisje wist zich echter uit haar benarde situatie te redden. Ze probeerde de aandacht te trekken van andere automobilisten met het handgebaar voor huiselijk geweld/gevaar. Daarbij steek je subtiel je rechterhand omhoog, plooi je je rechterduim in je handpalm om vervolgens een vuist te vormen.

Het gebaar ging tijdens de eerste golven van de coronapandemie (vorig jaar) viraal op TikTok. Tijdens de lockdowns piekte huiselijk geweld.  

BEKIJK hier hoe je het handgebaar vormt:

De hulpdiensten kregen van een alerte burger een melding binnen over meisje in een zilverkleurige Toyota dat "angstig" leek en gebaarde dat ze hulp nodig had. De politie slaagde erin het voertuig te lokaliseren en de bestuurder op te pakken. Op de smartphone van de verdachte werden ook seksueel getinte afbeeldingen gevonden van een minderjarige. De man wordt beschuldigd van ontvoering en het bezit van kinderporno.

De politie postte het hele verhaal op Facebook:

Naast het handgebaar werd in volle coronacrisis in een aantal landen (onder meer Nederland en Frankrijk) ook een codewoord gelanceerd voor slachtoffers van partnergeweld of kindermisbruik, namelijk "Masker 19". 

Als iemand bij de apotheker dat woord gebruikt, is het duidelijk dat hij/zij hulp nodig heeft en brengt de apotheker hem/haar in contact met professionele hulpverleners. Als de betrokkene samen met een ander persoon de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op. 

Huiselijk geweld kan uiteraard ook telefonisch gemeld worden aan de politie (nummer 101), of via de lijn 1712 die slachtoffers of getuigen anoniem en gratis kunnen contacteren. Chatten of mailen met 1712 zijn andere opties.

BEKIJK hieronder de spot van 1712:

Videospeler inladen...

Meest gelezen