Videospeler inladen...

Oostenrijk stapt over op "2G" (gevaccineerd of genezen), strengere regels gelden ook voor toeristen

Vandaag wordt de "2G-regel" ingevoerd in Oostenrijk en sommige delen van Duitsland. Dat betekent dat horeca, theaters, verschillende sportactiviteiten, evenementen met meer dan 25 aanwezigen en kapperszaken enkel toegankelijk zijn voor voor burgers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus óf die genezen zijn. In Oostenrijk zal de nieuwe regel minstens tot Kerstmis gelden. De naam "2G" komt van de Duitse woorden "geimpft en genesen", wat "gevaccineerd en genezen" betekent.

De "2G-maatregel" werd aangekondigd omdat de Oostenrijkse regering het aantal nieuwe besmettingen zorgwekkend snel vindt stijgen. Het land meldde zaterdag 9.943 nieuwe besmetting binnen een periode van 24 uur, en overtrof daarmee de ergste dag van 2020: toen werden er 9.586 gevallen geregistreerd. Om het virus in te dammen voert de regering nu dus de "2G-regel" in. De naam komt van de Duitse woorden voor "gevaccineerd" en "hersteld", en er wordt dus een bewijs vereist van volledige vaccinatie of herstel voor toegang tot:

  • horeca
  • theaters
  • sportactiviteiten
  • evenementen met meer dan 25 aanwezigen
  • kapperszaken 
  • bioscopen 

Ook de “groene coronapas” in Oostenrijk wordt aangepast. De "groene pas" is een certificaat gelijk aan het digitale COVID-certificaat van de EU. Oostenrijk heeft beslist dat alle gevaccineerden die ingeënt zijn met het vaccin van Johnson & Johnson vanaf 3 januari 2022 een tweede dosis nodig hebben voor een geldig “groen paspoort”.

FOD Buitenlandse Zaken weet nog niet of de wijzigingen aan het “groene paspoort” ook gevolgen heeft voor Belgen die met Johnson & Johnson gevaccineerd zijn en deze winter naar Oostenrijk afreizen.  "Het zal de komende dagen duidelijk worden of er gevolgen zijn voor de Belgen", klinkt het.  

Schnitzelpanik

Ook in Duitsland zal dit het geval zijn. In het grootste deel van Duitsland geldt tot vandaag nog de "3G-regel". Dit betekent dat mensen, naast een vaccinatiebewijs en bewijs van genezing, ook een negatieve coronatest konden voorleggen. Deze regel wordt vanaf vandaag in sommige delen van het land vervangen door de "2G-regel". 

Het is aan de Duitse deelstaten om te beslissen welk model ze gebruiken: 2G of 3G. Er zijn ook deelstaten die een gefaseerd model kiezen, en kunnen overschakelen van 3G naar 2G als de bezetting in de ziekenhuizen stijgt. Hoe hoger de bezetting, hoe groter dan de beperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

In Oostenrijk komt er een overgangsperiode van vier weken voor de invoering van deze 2G-regel, waarin een negatieve PCR-test in combinatie met het bewijs van een eerste dosis van het coronavaccin voldoende zal zijn. Dit zal duren tot 6 december, daarna moet je een bewijs van volledige vaccinatie kunnen voorleggen. Een negatieve test geldt in Oostenrijk alleen nog voor het werk, maar die moet om de twee dagen worden voorgelegd. 

Volgens de Oostenrijke bondskanselier, Alexander Schallenberg, zal de regel zeker nog tot na Kerstmis blijven gelden. "Ik ga er niet vanuit dat de situatie over 6 weken zal verbeterd zijn", vertelt hij aan de krant Krone. Hoogstwaarschijnlijk zal de "2G-regel" nog steeds gelden tijdens de kerstdagen en met oud en nieuw."

De "2G-regel" zal hoogstwaarschijnlijk nog steeds gelden met Kerstmis en oud en nieuw

Alexander Schallenberg, bondskanselier Oostenrijk

De Oostenrijkse media is de laatste dagen de ludieke term "Schnitzelpanik" gaan gebruiken: de angst om niet meer te kunnen gaan eten op restaurant overtuigt mensen om zich nu toch te laten vaccineren. 

Drukte in vaccinatiecentra

In Oostenrijk is momenteel minder dan 65 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Dat is minder dan het Europees gemiddelde.

Maar door de invoering van de "2G-regel" hebben verschillende vaccinatiecentra in Oostenrijk het wel heel druk: zo zijn veel mensen dit weekend op pad gegaan voor een vaccinatie. In Weense centra was zaterdag de wachttijd voor een prik anderhalf uur lang. De Oostenrijke krant Krone noemt het een sprint naar de vaccinatiecentra en meldt dat zaterdag meer dan 10.000 mensen een eerste coronaprik zijn gaan halen. Daarnaast waren er ook duizenden mensen die een tweede prik of een boosterprik kregen. In totaal werden dit weekend meer dan 21.000 Oostenrijkers gevaccineerd. 

Geldt de regel ook voor toeristen?

De maatregelen vallen slecht in onder meer de toerismesector, die zich opmaakt voor het wintersportseizoen. Ook voor toeristen zal de "2G-regel" gelden, zowel in Duitsland als in Oostenrijk.

In Oostenrijk wordt de Groene Pas gehanteerd, een app die wordt gebruikt om het bewijs van vaccinatie te tonen. De regels van deze app veranderen ook vanaf vandaag. Mensen zullen enkel als volledig gevaccineerd worden beschouwd tijdens de negen maanden na hun tweede dosis van het coronavaccin. Het doel hiervan is het gebruik van de derde dosis aan te moedigen, die voor iedereen beschikbaar is vanaf zes maanden na de tweede dosis. 

Meest gelezen