Radio 2

Beersel opent nieuwe kinderopvang, maar tekort aan plaatsen blijft 

In Huizingen bij Beersel is de nieuwe gemeentelijke kinderopvang De Kriebeltrein geopend. De eerste kindjes kunnen er vandaag terecht. Maar de nood aan extra  kinderopvang in de gemeente blijft groot. 

Gisteren, zondag, werd in de Kriebeltrein in Huizingen het traditionele lintje doorgeknipt. Er kunnen in de nieuwe opvang 18 baby's en peuters terecht. Een opluchting, maar het gemeentebestuur blijft bezorgd.  "We hebben in Beersel het laagste aantal opvangplaatsen in de regio", zegt schepen Sonia Van Wanseele (Lijst Burgemeester). "De wachtlijsten zijn dan ook enorm lang."

Strenge normen

"Ook bij de zelfstandige onthaalouders is er een groot probleem", weet de schepen. "Een aantal mensen ging onlangs met pensioen of viel uit door ziekte. Bovendien zijn jonge mensen niet meer gemotiveerd om te starten als onthaalouder door de strenge eisen van het  Vlaams Agentschap Opvoeden."

Ergste nood

"Daarom hebben we nu voor deze alternatieve formule gekozen", legt de schepen uit. "Wij huren een woning en zorgen dat ze aan al de normen voldoet. Hier kunnen dan twee onthaalouders aan de slag. We zorgen voor de nodige uitrusting en nemen ook een groot deel van de administratie op ons. Dat het niet gemakkelijk is bewijst onze zoektocht naar een geschikte woning. Die heeft maar liefst twee jaar geduurd."

De Kriebeltrein is al het derde initiatief van de gemeente volgens deze formule. Intussen wordt volop gewerkt aan een volgende kinderopvang. Die zou in deelgemeente Lot komen en plaats bieden aan 11 kindjes. 

Meest gelezen