Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Belgen in Ethiopië aangeraden om land te verlaten

Alle reizen naar Ethiopië worden momenteel afgeraden, ook Belgen die momenteel in het land verblijven, wordt aangeraden om het land te verlaten, dat heeft de FOD Buitenlandse Zaken aangekondigd. Het reisadvies werd aangepast "wegens de onvoorspelbare veiligheidssituatie" in het land. In Ethiopië zijn sinds vorig jaar gevechten aan de gang tussen opstandige troepen uit het noorden en het regeringsleger. Deze opstandige troepen zijn aan een opmars bezig. 

“Militaire confrontaties vinden plaats op verscheidene plaatsen in Ethiopië, maar momenteel niet in de hoofdstad Addis Abeba. Deze situatie kan zeer snel evolueren”, staat op de website van FOD Buitenlandse Zaken te lezen. Aan Belgen wordt gevraagd om de transit op de luchthaven van Addis Abeba te vermijden en het reisschema aan te passen.

Aan Belgen, die momenteel in het land verblijven, wordt aangeraden om het land te verlaten nu er nog commerciële vluchten mogelijk zijn. “Het is mogelijk dat het in de komende dagen moeilijker zal worden om Ethiopië te verlaten”, klinkt het nog.  Verder raadt men alle Belgen aan om hun reis in Ethiopië hier te registreren.

Conflict Tigray

Ongeveer een jaar geleden zijn er gevechten uitgebroken in het noorden van het land, in de regio Tigray. Het regeringsleger van de Ethiopische premier Abiy Ahmed viel toen de opstandige deelstaat Tigray binnen. Sindsdien heerst er chaos en onrust in het land.

Negen oppositietroepen tegen premier Abiy

De opstandige troepen uit het noorden van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) hebben zich intussen verenigd met negen andere etnische oppositiegroepen, met als doel premier Abiy van de macht te verdrijven. Deze verenigde troepen zijn aan een opmars bezig en naderen de hoofdstad Addis Abeba. 

De premier riep enkele weken geleden de burgers al op om zich te wapenen tegen deze oprukkende troepen. Gisteren was er nog een manifestatie van tienduizenden Ethiopiërs tegen de opmars van deze oppositiegroepen. Tot deze manifestatie werd ook opgeroepen door de regering. Het conflict dreigt verder te escaleren. 

Oproep tot staakt-het-vuren

Gisteren bracht Martin Griffiths, het hoofd van de afdeling Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties, een bezoek aan de deelstaat Tigray. Hij was op bezoek om een staakt-het-vuren te bespreken en een humanitaire toegang te bepleiten tot de zwaar getroffen regio.

Ook speciaal gezant van de Afrikaanse Unie voor de Hoorn van Afrika, Olusegun Obasanjo was in de deelstaat aanwezig om het conflict te bespreken. De woordvoerder van het TPLF tweette een foto van de ontmoeting tussen Obasanjo en de TPLF-leiders en schreef dat het een “goede ontmoeting” was. 

Ook onder meer de Verenigde Staten, Kenia en Oeganda hebben al opgeroepen tot een staakt-het-vuren. 

Humanitaire crisis

Door de aanhoudende gevechten in het land zijn er al duizenden doden gevallen, meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht en meer dan vier miljoen mensen hebben hulp nodig.

Zowel de regeringstroepen als de oppositietroepen uit Tigray worden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Mensenrechtenorganisaties spreken van een humanitaire crisis.

Meest gelezen