België geeft als een van de laatste landen toestemming aan EU om toe te treden tot coalitie die meer klimaatambitie wil

België geeft als een van de laatste lidstaten de toestemming aan de Europese Unie om toe te treden tot de zogenoemde High Ambition Coalition. Dat is een coalitie van landen die meer klimaatambitie wil. Op dit moment hebben alle lidstaten behalve Polen beloofd om te tekenen. Binnen België hield Vlaanderen de ondertekening even tegen omdat het eerst meer duidelijkheid wou.

De Europese Unie heeft op de klimaatconferentie de vraag gekregen om lid te worden van de High Ambition Coalition. Dat is een internationale coalitie van landen die ervoor willen zorgen dat het klimaat hoogstens 1,5 graden opwarmt. Volgens Stijn Vercruysse, die de top in Glasgow volgt voor VRT NWS, is het voor het verloop van de onderhandelingen belangrijk dat Europa toetreedt tot die coalitie, “want dat geeft vertrouwen aan andere landen om dat ook te doen”.

Het is belangrijk dat Europa lid wordt van de High Ambition Coalition, want dat geeft vertrouwen aan andere landen om dat ook te doen

Stijn Vercruysse van VRT NWS

"België zelf treedt niet toe tot de High Ambition Coalition", zegt Stijn Vercruysse live vanuit Glasgow in "Het journaal" van 19u00:

Videospeler inladen...

Ons land heeft intussen zijn fiat gegeven aan de EU, maar wel als een van de laatsten, want Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wilde eerst uitzoeken wat dat Europees engagement juridisch en financieel zou betekenen voor Vlaanderen.

In het verleden lag Vlaanderen trouwens al eens dwars toen België als land de vraag kreeg om toe te treden tot de High Ambition Coalition. Toen kwam er onder impuls van Vlaanderen geen Belgische handtekening. Nu geeft ons land dus wel de toestemming aan Europa om in de coalitie te stappen. Het is wel nog onzeker of Polen dat uiteindelijk ook zal doen. De toetreding van Europa is dus nog onzeker.

Meest gelezen