Rue des Archives

100 fans pleiten voor meer Brel in Vlaanderen, ook bisschop Bonny: "Kerk moet zijn antiklerikale rebellen omarmen"

100 liefhebbers van Jacques Brel pleiten in een pamflet voor meer Vlaamse erkenning voor de chansonnier. Dat schrijft de krant De Morgen vandaag. Radio 2 Antwerpen belde een verrassende ondertekenaar: Antwerps bisschop Johan Bonny. "Je tegenstanders omarmen is groter dan ze uitsluiten", zalft hij.

"Ik kom als West-Vlaming uit de nevels en donkere polders die Brel bezingt in "Le plat pays". Dat lied heeft me altijd geraakt", zegt Antwerps bisschop Johan Bonny op Radio 2 Antwerpen. Bonny is naast Tom Lanoye en Els Dottermans een van de 100 ondertekenaars van een verzoekschrift om Brel prominenter te herdenken in Vlaanderen.

Er zijn bijvoorbeeld amper standbeelden of straten aan de zanger gewijd. Het pamflet is een initiatief van Brel-liefhebber Luc Ferdinand. De tekst wordt deze week overhandigd aan Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA).

Brel had zijn problemen met de kerk en Vlaanderen. Maar een volk moet zijn rebellen durven omarmen.

Johan Bonny

Antiklerikale Brel

"Toen ik de vraag kreeg heb ik even getwijfeld. Ik hoef niet te verstoppen dat Brel problemen had met de kerk en ook met Vlaanderen. Maar anno 2021 moet de kerk zijn rebellen durven omarmen. Dat is groter dan ze uit te sluiten", zegt Bonny. "Ik ben bijvoorbeeld een liefhebber van het lied "La la la" uit Brels laatste jarenDaarin zit een sterk antiklerikale zin waarin Brel zijn afkeer van priesters bezingt. In de jaren 60 veroorzaakte dat ophef, maar moet ik dat lied daarom nu als bisschop links laten liggen?"

Bonny hoopt dat Jambon zijn visie over Brel deelt. "Of dit pamflet zal leiden tot meer straatnamen of standbeelden van Brel is een maatschappelijke discussie, maar ze mag gevoerd worden. Ik hoop vooral dat Vlaanderen breedhartig is voor Brel. Die worstelde als Franstalige Vlaming een leven lang met zijn identiteit. Hoe groter de familie, hoe meer rare nonkels je moet meenemen. Als je groot wil zijn, moet je durven nadenken over je eigen verhaal."

Meest gelezen