CAW Antwerpen over dode daklozen: "Dit doet pijn want elke dode door dak- of thuisloosheid is er één te veel"

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen trekt aan de alarmbel over het gebrek aan structurele oplossingen voor mensen zonder dak boven hun hoofd. "Elke euro die je investeert in de daklozenproblematiek verdient zichzelf terug", klinkt het op Radio 2 Antwerpen. Afgelopen week stierven er nog twee daklozen aan het Antwerps Centraal Station, ondanks extra rondes van hulpverleners op de straten.

"Het nieuws dat er twee daklozen gestorven zijn in Antwerpen, in de parking onder het Centraal Station, heeft ons erg aangegrepen. Elk overlijden door dak- en thuisloosheid is er één te veel", vertelt Piet Steenssens, beleidscoördinator wonen bij CAW Antwerpen.

"Het doet veel pijn als je weet dat we elk jaar rond deze koude periode extra de straat op trekken 's morgens en 's avonds om mensen naar de opvang te begeleiden. Er is in Antwerpen een dag- en nachtopvang die 7 dagen op 7 open is."

Zijn er dit jaar meer daklozen in de Antwerpse stationsbuurt? "Die indruk hebben onze medewerkers niet. Als de kou intreedt, worden daklozen meer zichtbaar en kunnen ze minder opgaan in het dagelijkse leven. In de nachtopvang voor mensen met papieren zijn er elke avond nog voldoende plaatsen open. Wat wel elk jaar rond deze tijd een probleem is: mensen zonder papieren kunnen niet in de nachtopvang terecht. De winteropvang van de stad waar ze wel terecht kunnen, start pas op 15 november."

Structurele oplossingen nodig

Zijn er daklozen die weigeren naar de nachtopvang te gaan? "Ja maar dat is een minderheid. Door onze actieve benadering bouwen we een vertrouwensband op en leiden we de meeste daklozen naar de opvang. Uiteraard zijn er mensen bij wie dat niet lukt omwille van psychologische problemen, verslavingen of een combinatie daarvan. Samen slapen op één kamer schrikt ook sommigen af", aldus Steenssens. 

"Nochtans is de oplossing al jaren bekend", zegt CAW Antwerpen. "Geef elke dak- en thuisloze een dak boven zijn hoofd. Investeer in woningen, aangepast begeleid wonen en ondersteuning. De vraag is nu veel groter dan het aanbod. Elke euro die je daarin investeert, verdien je terug. Dat bewijst zowat elke studie. Het leed en de maatschappelijke kosten als we dat niet doen, zijn vele malen groter."

Meest gelezen