de werkvennootschap

Centrumlanen van Vilvoorde worden vernieuwd met eigen busbaan voor  Ringtrambus

In Vilvoorde is vandaag de vernieuwing van enkele centrumlanen zoals het Heldenplein en de Stationlei begonnen. De ingrepen moeten de vlotte doortocht van de Ringtrambus garanderen. Fietsers en voetgangers zullen zich veiliger kunnen verplaatsen. Maar voor het zover is, moet de Vilvoordenaar nog twee jaren geduld oefenen.

De Ringtrambus is een gevaarte van 24 meter lang. Hij rijdt van de Heizel via Vilvoorde naar Brussels Airport en moet mee een oplossing bieden voor de vaste files in de regio. De Ringtrambus rijdt sinds de zomer van 2020 langs het traject van de huidige buslijn 820. Nadat alle wegenwerken zijn afgerond en de vrije busbanen klaar zijn, krijgt de Ringtrambus zijn definitieve traject. Zo een vrije busbaan wordt nu dus ook aangelegd in het centrum van Vilvoorde.

Opnieuw verkeerslichten

Eén van de opvallende ingrepen is het afschaffen van de twee rotondes op het Heldenplein. "Die worden vervangen door kruispunten met slimme verkeerslichten", vertelt Marijn Struyf van de Werkvennootschap. "Bedoeling is dat die slimme lichten voor minder files zorgen. Fietsers en voetgangers zullen er veiliger kunnen oversteken." 

De situatie na de werken zal veel beter zijn voor alle weggebruikers
Marijn Struyf

Groener dan ooit

Het Heldenplein wordt groener dan ooit. De omgeving rond kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop wordt uitgebreid. "We verdubbelen het aantal bomen en planten 59 nieuwe klimaatbomen in verschillende afmetingen", weet Struyf.  "Met de nieuwe halte op het Heldenplein krijgen alle (tram)busreizigers in Vilvoorde een centraal gelegen op- en afstapplaats. Deze halte komt op wandelafstand van de Grote Markt en het handelscentrum van Vilvoorde."

Zo ziet de halte van de Ringtrambus in Vilvoorde er binnenkort uit
de werkvennootschap

Ingrijpende werken

"Dit worden ingrijpende werken, die de nodige hinder met zich zullen meebrengen. We beginnen in de Hanssenslaan en na de kerstvakantie nemen we de Stationlei onder handen. Daar zal tijdens de werkzaamheden geen autoverkeer mogelijk zijn. In de zomer van 2022 nemen we dan het Heldenplein onder handen, met de bedoeling om alles klaar te krijgen tegen de zomer van 2023. De situatie na de werken zal beter zijn voor iedereen", belooft Struyf.  

Meest gelezen