Contactopsporing loopt mank en huisartsen worden daardoor overbelast: "Niemand kan nog volgen"

De contactopsporing loopt mank en huisartsen worden daardoor overbelast. De contactopsporing werd afgebouwd toen de coronacijfers daalden, maar nu de vierde golf volop woedt, kunnen ze niet meer volgen. "Alles komt nu bij de huisartsen terecht", zegt Stefan Teughels van huisartsenvereniging Domus Medica. De zorg voor de patiënten komt mogelijk in gevaar.

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad krijgt een sms dat hij of zij binnen de 48 uur gecontacteerd zal worden door een contactopspoorder. Via die contactopspoorder kunnen die mensen dan een code krijgen voor een coronatest. Maar de dienst van de Vlaamse overheid die dat ook effectief moet doen, is zodanig onderbemand dat veel mensen nooit telefoon krijgen en de dienst ook na ettelijke pogingen zelf niet te pakken krijgen.

De huisartsen kunnen de toestroom aan vragen over coronatesten en hoogrisicocontacten nauwelijks nog aan, zegt Stefan Teughels van huisartsenvereniging Domus Medica. "Sinds een aantal weken, met de vierde golf die aan het toenemen is, worden we gepakt in snelheid", legt hij uit aan VRT NWS.

We staan als huisartsen onderaan in de trechter en alles komt bij ons terecht, terwijl het vooral vragen over administratie zijn

Stefan Teughels, huisartsenvereniging Domus Medica

"Niemand kan nog volgen", gaat Teughels voort. "Wij staan als huisartsen als onderste in de trechter en alles komt bij ons terecht. Dat zijn voornamelijk vragen rond administratie, rond de aanmaak van codes (om een coronatest af te leggen red.), terwijl dat onze core business niet is."

Geen tijd meer voor zorg patiënten

Het is zelfs zo erg dat veel huisartsen geen tijd meer hebben voor wat wél hun core business is: de zorg voor hun patiënten. Volgens Teughels hebben verschillende huisartsenwachtposten dit weekend niet alle oproepen kunnen beantwoorden. "Dit weekend was het weer totale chaos. Met het gevolg dat mensen naar de spoedgevallendiensten gaan, en dan begint het daar weer te stroppen."

Dit weekend was het weer totale chaos. Met het gevolg dat mensen naar de spoedgevallendiensten gaan, en dan begint het daar weer te stroppen

Stefan Teughels, huisartsenvereniging Domus Medica

"Veel mensen zijn intussen ook sneller dan de contactopspoorders", vertelt Teughels nog. "Ze bellen zelf hun nauwe contacten om te zeggen dat ze positief zijn. En die mensen wachten natuurlijk niet op de contact tracing, maar bellen hun huisarts met de vraag om ook getest te worden."

Wie lichte symptomen heeft kan sinds kort online een code aanvragen voor een coronatest, maar daarvoor moet je al vrij goed overweg kunnen met tools zoals Itsme. "Niet elke burger van dit land kan dat", zegt Teughels. "Het stropt en bij wie gaat men dan te rade? Ook weer bij de huisarts."

De huisartsen vragen drie dingen. Ten eerste uiteraard meer personeel voor de contactopsporing. Ten tweede willen ze ook een uitbreiding van de corona-infolijn, zodat mensen daar ook buiten de kantooruren terechtkunnen met hun informatieve vragen. En ten derde een verlichting van alle administratie rond de coronatesten.

Contactopspoorders gezocht

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid beseft dat de contactopsporing op dit moment tekortschiet en probeert nieuwe mensen aan te werven, maar dat is volgens Joris Moonens niet zo eenvoudig gezien de krapte op de arbeidsmarkt.

"Mensen vinden op de krappe arbeidsmarkt en ze ook opleiden om contactonderzoek te doen, dat vraagt tijd", zegt Moonens. "We hebben een aantal weken geleden al beslist om het aantal contactopspoorders met 100 op te drijven, recent is dat aantal nog opgedreven. Die aanwervingen zijn volop aan de gang, maar het vraagt wat meer tijd dan in de vorige periode, waar veel mensen nog beschikbaar waren op de arbeidsmarkt."

Meest gelezen