2021 Invision

Eventconsultant na drama op festival: "Travis Scott riep fans op om over hekken te klimmen en security te overrulen"

Drie dagen na het drama op Astroworld in Houston, waarbij acht festivalgangers het leven lieten tijdens het concert van rapper Travis Scott, houdt één vraag de Verenigde Staten – en bij uitbreiding de wereldwijde muziekindustrie – bezig: hoe is dit kunnen gebeuren? “Scott staat erom bekend zijn fans op te hitsen”, zegt Peter Decuypere, eventconsultant en oud-organisator van I Love Techno. “Hij creëert graag ongecontroleerde chaos.”

Acht doden, onder wie een 14- en 16-jarige, en tientallen gewonden: dat is de trieste balans nadat er paniek uitbrak op het concert van Travis Scott. De Amerikaanse rapper was afgelopen vrijdag headliner op Astroworld, een festival in Houston in Texas dat hij in 2018 zelf uit de grond stampte.

“Niet alleen organiseerde hij het muziekfeest, hij speelde er ook nog eens een thuismatch”, weet eventconsultant Peter Decuypere. Scott – geboren als Jacques Berman Webster II en wederhelft van celebrity Kylie Jenner – is namelijk uit Houston afkomstig.

"Het moet altijd wilder en meer zijn"

De rapper is aan de andere kant van de oceaan waanzinnig populair, maar hij is hoegenaamd geen onbeschreven blad. “Hij staat erom bekend zijn fans op te hitsen”, zegt Decuypere. “Het moet altijd wilder, altijd meer. Een eenheidsgevoel onder je publiek creëren is mooi, maar als er 20.000 of 30.000 mensen voor je neus staan, draag je ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Scott daarentegen roept geregeld op om over dranghekken te klimmen en de veiligheidsdiensten te overrulen. Hij creëert ongecontroleerde chaos en waant zich soms groter dan een god.”

Op social media circuleren filmpjes waarbij festivalgangers het terrein bestormen. Volgens aanwezigen was de sfeer er al vroeg op de dag grimmig:

Decuypere schrok toen hij het nieuws hoorde, maar verbazen deed het hem dus niet. Treft de organisatie dan geen enkele schuld? “Dat is moeilijk om te zeggen zolang het onderzoek loopt”, vindt Decuypere. “Is een organisator verantwoordelijk voor het onverantwoorde gedrag van een artiest?”

In een van de vele filmpjes die circuleren op social media, zie je hoe een festivalganger een cameraman aanmaant om het festival stil te leggen, maar dat gebeurt niet. Daar kan Decuypere inkomen: “Het is niet de verantwoordelijkheid van een cameraman om zo’n beslissing te nemen. Die gaat er logischerwijze van uit dat de security weet wat ze doet.”

Het filmpje waarin een festivalganger een cameraman zou aanmanen actie te ondernemen:

"Heizeldrama katalysator om strenge maatregelen te treffen"

In ons land moeten we volgens Decuypere niet snel bang zijn voor soortgelijke taferelen. “België heeft harde lessen getrokken uit het Heizeldrama in 1985, en analyseerde ook andere stormlopen zoals die op muziekfestival Roskilde in 2000 en op de Love Parade in Duisburg in 2010. 

Zulke gebeurtenissen waren katalysatoren om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt.” Een specifieke wetgeving omtrent veiligheid op evenementen bestaat volgens Decuypere niet, maar crowd control managers weten volgens hem waar ze mee bezig zijn. “Wij weten hoeveel mensen per soort evenement op een vierkante meter kunnen staan, en hoe ze zich gedragen en voortbewegen. Daar bestaan uitgebreide studies over.” 

Beluister hier het volledige gesprek met eventconsultant Peter Decuypere uit "De Wereld Vandaag" en lees daaronder verder:

Verschillende methodieken kunnen drama’s zoals in Houston vermijden: “Denk maar aan het opdelen van een festivalterrein in compartimenten. Zes keer 5.000 mensen voor een podium, is een ander verhaal dan één keer 30.000. Dankzij de verschillende doorgangen die je daarmee aanlegt, heb je bovendien makkelijker toegang tot een plek waar het misgaat.”

Al moet het constant monitoren van het aanwezige publiek incidenten vermijden. “Let maar eens op als je naar pakweg Rock Werchter of Tomorrowland gaat: overal staan veiligheidsmensen met walkie talkies. Vaak word je omgeleid zonder dat je het doorhebt, zodat je verplaatsingen van het ene naar het andere podium zonder opstoppingen gebeuren.”

Ook Scott zelf aangeklaagd

Niet alleen de organisatie van Astroworld, ook Scott zelf is intussen aangeklaagd door aanwezige bezoekers. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben doorgespeeld terwijl hij doorhad wat er gaande was in het publiek.

“Dat betwijfel ik dan weer”, aldus Decuypere. “Hij kreeg zijn fans in het verleden zo vaak in beweging, en tot vorige vrijdag ging dat niet in die mate mis. Ik kan me bovendien inbeelden dat hij helemaal opgehypet en vol adrenaline op dat podium stond. Hij moet zijn hand in eigen boezem steken voor het opjutten van de aanwezigen, maar het lijkt me straf dat hij besefte dat er mensen stierven voor zijn voeten.”

Meest gelezen