Foto: Instagram Teun Toebes

Nederlander van 22 woont uit vrije wil op afdeling voor ouderen met dementie

Teun Toebes is 22 en woont al ruim een jaar op een gesloten afdeling in een woonzorgcentrum. Daar leeft hij naar eigen zeggen als een gelijkwaardige huisgenoot tussen de ouderen met dementie. Hij heeft zijn ervaringen neergeschreven in zijn boek "VerpleegThuis" en hoopt zo dat de woonzorgcentra anders beginnen om te gaan met mensen met dementie.

"De enige manier om de zorg te veranderen, is door er te gaan wonen. En dus heb ik een woonzorgcentrum gemaild en tot mijn verbazing mocht ik meteen verhuizen naar de gesloten afdeling."

Teun Toebes vertelt in "De afspraak" waarom hij intussen al meer dan een jaar in een woonzorgcentrum woont, tussen de bejaarden met dementie. "Ik heb dezelfde wc, douche, huiskamer. Ik ben echt een gelijkwaardige huisgenoot, want die gelijkwaardigheid, dat zijn we kwijtgeraakt als we omgaan met mensen met dementie", zegt Toebes.

We zijn fantastisch in het zorgen voor lichamen, maar soms vergeten we te zorgen voor mensen

"Je wil toch niet dat als je dementie hebt, dat je hele leven alleen nog bestaat uit zorg? Je wil de persoon blijven die je bent. Iedereen in de zorg vindt dat we meer naar de mens moeten kijken, maar niemand verandert iets."

"We moeten mensen met dementie weer als mensen gaan behandelen": herbekijk het volledige gesprek met Teun Toebes uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

"Het huidige systeem van woonzorgcentra is vooral gericht op risico vermijden, veiligheid en controle, en dat gaat de menselijkheid voorbij", zegt Toebes. 

"De bedoelingen zijn goed, maar die veiligheidsdrang gaat voorbij aan het gewone leven. En dat is net waar iedereen nood aan heeft: het gewone leven. Zeker in de laatse fase van je leven. Het is niet natuurlijk om mensen met dementie op te sluiten op een gesloten afdeling."

"Het is belangrijk dat we hen als mens blijven zien. Ieder moet zichzelf afvragen: zou ik willen dat ik in de laatste fase van mijn leven word opgesloten of zou ik willen dat er alles aan wordt gedaan om mij maar in leven te houden? We zijn fantastisch in het zorgen voor lichamen, maar soms vergeten we te zorgen voor mensen."

Het boek VerpleegThuis is vanaf morgen te koop. Intussen blijft Teun Toebes wel nog altijd in het woonzorgcentrum wonen.

Meest gelezen