Dorpscentrum Kuringen wordt eerste schoolwijk in Hasselt

De bestaande schoolstraat in Kuringen wordt uitgebreid tot de eerste schoolwijk in Hasselt. Wegen die tot de schoolwijk behoren worden voortaan dertig minuten lang afgesloten met nadarhekken, voor en nadat de schoolbel gaat. Het proefproject van de stad Hasselt levert naast veel positieve reacties, ook twijfels op: "Niet iedereen kan zomaar met de fiets naar school gaan", klinkt het. 

Het dorpscentrum van Kuringen wordt de eerste schoolwijk in Hasselt. Vanaf vandaag horen ook het stuk van de drukke Joris van Oostenrijkstraat tussen de Crutzenstraat en de Van Groesbeekstraat en de Dorpsbeekstraat bij de kindvriendelijke zone. “Een goede zaak”, vindt een ouder die zich aandient als vrijwilliger om de nadarhekken te plaatsen. “De bestaande schoolstraat is alvast een succes. Mijn dochtertje kan zonder gevaar oversteken en naar de schoolpoort huppelen. Op de andere omliggende straten vond ik het veel te druk. Vanaf vandaag komt daar gelukkig verandering in.”

Vroeger naar school

“Ik ben nog niet helemaal overtuigd”, geeft een grootmoeder toe die haar kleinzoon elke ochtend naar school brengt. “Met de fiets gaan is geen evidentie met een zesjarige. Er zijn immers nog andere drukke banen in de buurt die getrotseerd moeten worden. We zijn vandaag extra vroeg op school om de drukte te vermijden en om gemakkelijk parkeerplaats te vinden. Tegen halfnegen verwacht ik heel wat verkeersopstoppingen. Het ziet er naar uit dat we al die bedrijvigheid voor de rest van het schooljaar voor zullen moeten zijn.”

(Lees verder onder de foto.) 

“Mijn zus Morgane en ik nemen zoveel mogelijk de fiets”, zegt Eline die in het zesde leerjaar zit. “Vandaag zijn we uitzonderlijk met de auto. We moeten nog een beetje wennen aan de kou. Mijn vriendinnen en ik zijn blij met de beslissing. Het geeft ons een veilig gevoel om zonder gemotoriseerd verkeer op straat te kunnen rondlopen. Voor en na school kunnen we gewoon midden op de weg staan!" 

Verzinkbare paaltjes

In de zomer van 2022 wordt de nieuwe maatregel geëvalueerd door de school en het stadsbestuur. Bij een positieve uitkomst, worden de nadarhekken volgend schooljaar vervangen door verzinkbare paaltjes die automatisch omhoog en omlaag gaan.

Meest gelezen