DPG Media

Drukkerij in Lokeren van Het Laatste Nieuws en De Morgen sluit mogelijk de deuren: meer inzetten op digitale

De eigenaar van de drukkerij  Eco Print Center in Lokeren, die onder meer de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen drukt, wil het bedrijf sluiten. In de drukkerij werken 63 arbeiders en 15 bedienden. Eigenaar DPG Media ziet de verkoop van papieren kranten en tijdschrijften dalen. Meer mensen kiezen voor de digitale versie op het internet.

DPG Media maakte vandaag bekend dat ze hun drukkerij Eco Print Center (EPC) in Lokeren binnenkort willen sluiten. Daar worden onder andere oplages voor Het Laatste Nieuws en De Morgen gedrukt. De beslissing komt er omdat de traditionele papieren krant steeds minder gelezen wordt.

Wereldwijd leidt de digitalisering van media tot een vermindering van papieren oplages van kranten, magazines en reclamedrukwerk. Als gevolg hiervan kampen drukkerijen overal in Europa met capaciteitsoverschotten. Sinds 2015 dalen de oplages van papieren kranten in Europa met gemiddeld vier procent. Ook in België laat die neerwaartse trend zich voelen.

Onze aandacht gaat nu ten volle naar de begeleiding van al onze medewerkers in Lokeren
Kris Vervaet, CEO DPG Media

CEO betreurt de beslissing

Volgens Kris Vervaet, CEO DPG Media, was het een noodzakelijke beslissing. "Om de toekomst van onze merken te garanderen, moeten we ons aanpassen aan nieuwe technologieën en tendensen. Dat betekent anticiperen en keuzes maken, hoe moeilijk ze soms ook zijn. De beslissing die we genomen hebben, is een gevolg van wereldwijde trend in digitalisering en de daaraan verbonden overcapaciteit in drukkerijen." 

"We betreuren dat we deze intentie tot sluiting moeten aankondigen, maar willen zo duidelijkheid verschaffen aan alle medewerkers en een einde maken aan de periode van onzekerheid. Onze aandacht gaat nu ten volle naar de begeleiding van al onze medewerkers in Lokeren. Zowel intern als extern zoeken we voor hen alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden."

"Geen naakte ontslagen"

De EPC drukkerij was 15 jaar geleden de eerste in ons land die zonder water drukte, maar die milieuvriendelijke techniek brak niet verder door. Dergelijke drukkerijen ondervinden hierdoor te veel concurrentie van traditionele drukkerijen. Maar werknemers moeten nog niet onmiddellijk vrezen dat ze van de ene dag op de andere zonder werk zullen vallen. DPG Media belooft maximale begeleiding naar ander werk. Voor de medewerkers waar dit niet meteen mogelijk is, wordt een sociaal plan vooropgezet. Het bedrijf wil naakte ontslagen vermijden. 

Handiger krantenformaat

Een overweging die heeft meegespeeld is ook het formaat van de kranten. Veel krantenuitgevers - ook in ons land - zijn inmiddels overgestapt naar het kleinere tabloidformaat, dat handiger is voor de lezers. DPG Media wil nu ook zijn kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen op dit formaat uitbrengen, maar de EPC drukkerij kan die evolutie technisch niet ondersteunen.

EPC is de enige drukkerij in België die deel uitmaakt van DPG Mediagroep. Het bedrijf bekijkt op dit moment verschillende alternatieven, alle opties zijn nog open: een drukkerij buiten de groep in eigen land, of een drukkerij in de ons omringende landen, binnen of buiten de eigen mediagroep. 

Meest gelezen