CHASSENET / BSIP

Vzw Fara na gevonden babylijkje: "Eerste paniek opvangen bij tienerzwangerschappen is bijzonder belangrijk" 

"De eerste paniek opvangen van tienermeisjes die ongepland zwanger geraken, is bijzonder belangrijk", zegt Kirsten Elen van de vzw Fara. Die uitspraak deed ze op Radio 2 Antwerpen naar aanleiding van het gevonden babylijkje afgelopen weekend in Willebroek. De moeder bleek een tiener te zijn. Fara is een organisatie die mensen begeleidt bij zwangerschappen en de keuzes die er eventueel moeten gemaakt worden. 

Bij een vijver in natuurdomein Blaasveldbroek in Willebroek werd zaterdag het lijkje van een baby gevonden door een wandelaar. Gisteren maakte het parket bekend dat de moeder minderjarig is. Het is nog niet duidelijk hoe de baby om het leven gekomen is. Dat moet nog duidelijk worden uit een autopsie.

Een vraag die zich wel al stelt is, of dit niet had kunnen voorkomen worden. "Wat wij zeker hadden kunnen doen is de eerste paniek opvangen", zegt Kirsten Elen van vzw Fara. "Heel veel jonge meisjes die bij ons terecht komen, zijn ook in paniek. Niet alleen meisjes trouwens, ook volwassen vrouwen, die zwanger geraakt zijn en niet meteen weten wat te doen. Wij proberen dan wat orde in de chaos te brengen en overlopen met hen welke opties er allemaal zijn."

Wij proberen dan wat orde in de chaos te brengen en overlopen met hen welke opties er allemaal zijn

Kirsten Elen, vzw Fara

Er komen dan ook veel tieners bij hen terecht. "Ofwel zijn ze nog zwanger en weten ze nog niet of ze het kind willen houden of niet. Maar we begeleiden ook meisjes en vrouwen die een abortus hebben gehad en  het daarmee nog moelijk hebben. En daarnaast begeleiden we ook tienermama's en dat doen we vooral door contacten met lotgenoten te organiseren. Zo gaan we bijvoorbeeld twee keer per jaar op tienermoederweekend en dan doen we allerlei activiteiten met de kinderen, maar ook met de mama's alleen. Zo gaan er ook babysitters mee en kunnen die meisjes ook nog eens gewoon jong zijn."

Toch zijn er steeds minder tienermoeders. "Dat aantal is sinds 2010 met 40 procent gedaald. De laatste cijfers die we hebben, zijn uit 2019. Toen zijn er in Vlaanderen nog 641 meisjes bevallen die jonger waren dan 20 jaar."

Beluister hier het gesprek met Kirsten Elen in "Start Je Dag"

Meest gelezen