Gentse horecauitbater reageert op grensoverschrijdend gedrag: "Meer gevallen na corona"

Horecauitbater Lowie Coolsaet van Bar Broos in Gent, merkt een duidelijk verschil in gedrag sinds de heropstart van het nachtleven: "Ook wij moeten meer mensen de deur wijzen". Maar het is niet evident om preventief of op tijd in te grijpen omdat het grensoverschrijdend gedrag nog te weinig gemeld wordt aan het personeel.

In Gent zijn gisteravond zo'n 600 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen seksueel geweld in het uitgaansleven. De aanleiding zijn twee mogelijke verkrachtingen die de politie op dit moment onderzoekt. Een vrouw had eind oktober aangifte gedaan van verkrachting in een park, na gedrogeerd te zijn geweest. Een andere jonge vrouw zou dit weekend verkracht zijn in de toiletten van een café in de Overpoortstraat. 

Ook in Bar Broos op de Oude Beestenmarkt zijn ze zich bewust van toenemend grensoverschrijdend gedrag sinds de heropstart van het nachtleven. "We merken dat mensen sneller over hun grenzen gaan, qua alcoholgebruik maar ook qua handtastelijkheid. We moeten meer mensen de deur wijzen."

Tweemaandelijks politie bellen

Coolsaet heeft zelf nog nooit gezien dat iemand wat in een drankje deed. "Grensoverschrijdend gedrag heb ik natuurlijk wel al meegemaakt, maar drogeren gelukkig niet. Vaak komt het slachtoffer naar de barman met het probleem. We spreken dan onmiddellijk de persoon in kwestie aan en vragen om de bar te verlaten. Als het leidt tot agressie, dan wordt de politie erbijgehaald. In totaal bellen we toch zo'n tweemaandelijks de politie, voornamelijk voor agressief gedrag."

Een affiche alleen zal een verkrachter niet tegenhouden, vrees ik
Lowie Coolsaet, uitbater Bar Broos Gent

Stad Gent organiseerde al verschillende workshops voor horecapersoneel in het nachtleven, zowel voor grensoverschrijdend gedrag, maar ook voor agressie en racisme. Toch blijft het moeilijk om het gedrag te herkennen. "We moeten een veilige omgeving proberen te creëren, waar het duidelijk is dat wangedrag niet welkom is. De drempel om erover te spreken moet verlagen, zowel met barpersoneel als met vrienden. Een affiche zal een verkrachter niet tegenhouden vrees ik."

Toiletten apart voor mannen en vrouwen

De Stad Gent gaat de komende dagen in overleg met politie, horeca en de organisatie achter het Gentse meldpunt voor seksueel geweld (Meldet). Onder andere de inrichting van horecazaken, om te zorgen dat er geen donkere plekjes meer zijn, wordt onderzocht. Zo pleiten ze voor afgescheiden mannen- en vrouwentoiletten. 

Maar daar heeft Coolsaet toch bedenkingen bij. "Onze toiletten zijn gescheiden, maar hebben dezelfde ingang. Het barpersoneel kijkt er ook op uit. Maar maken dat er geen donkere plekjes zijn, lijkt mij onmogelijk in een uitgaanscafé. Het enige dat echt kan helpen, is het durven melden aan het barpersoneel. Zo kan er sneller worden ingegrepen."

Meest gelezen