Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Georgische oud-president Micheil Saakasjvili in ziekenhuis na weken hongerstaking in cel

In Georgië is gewezen president Micheil Saakasjvili na  weken hongerstaking in zijn cel overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. Saakasjvili keerde vorige maand na een jarenlange ballingschap in Oekraïne terug naar zijn land, maar werd meteen na zijn aankomst aangehouden en opgesloten. Vanavond zijn duizenden aanhangers van de gewezen president op straat om zijn vrijlating te eisen.

Micheil Saakasjvili is sinds 1 oktober in hongerstaking in de gevangenis. Hij is nu opgenomen in een gevangenisziekenhuis om te voorkomen dat zijn gezondheid verder achteruitgaat. Artsen hadden twee weken geleden al aangedrongen op een opname. Omdat Saakasjvili een bloedaandoening heeft, waarschuwde zijn lijfarts dat een hongerstaking blijvende gezondheidsschade kan opleveren.

Vanavond zijn in de Georgische hoofdstad Tbilisi duizenden aanhangers van de gewezen president op straat gekomen om zijn vrijlating te eisen. 

Saakasjvili werd in 2004 president van Georgië, na de zogenoemde Rozenrevolutie, een volksopstand tegen de toenmalige regering van president Shevardnadze. Aanvankelijk was Saakasjvili erg populair, maar dat veranderde na de inval in Zuid-Ossetië, in 2008, die tot een oorlog met Rusland leidde en een kortstondige bezetting van een groot deel van Georgië door de Russen.

Maar ook door beschuldigingen van corruptie en zijn steeds meer autoritaire manier van regeren moest hij aan populariteit inboeten. In 2013 moest Saakasjvili opstappen. De nieuwe regering startte meteen daarna een gerechtelijk onderzoek wegens mogelijke verduistering en machtsmisbruik. Volgens Saakasjvili was dat onderzoek politiek gemotiveerd. Om aan vervolging te ontkomen, verliet hij datzelfde jaar nog zijn land. Hij leefde de voorbije jaren in Oekraïne en ook Nederland, waar zijn vrouw van afkomstig is.

Op 1 oktober keerde Saakasjvili na acht jaar zelfgekozen ballingschap terug naar Georgië, naar aanleiding van gemeenteraadsverkiezingen. Meteen na zijn terugkeer werd hij opgepakt, wat leidde tot onrust. Tienduizenden van zijn aanhangers gingen de straat op in de hoofdstad Tbilisi. Saakasjvili ging in hongerstaking tegen zijn opsluiting, die hij politiek gemotiveerd noemt.

Meest gelezen