AFP or licensors

Inge Vervotte (zorgnetwerk Emmaüs) pleit voor uitbreiding vaccinatieplicht naar iedereen die in zorg werkt

Inge Vervotte, gedelegeerd bestuurder van Emmaüs, een netwerk van zorg- en welzijnsvoorzieningen, heeft vanavond in "De afspraak" op Canvas gepleit voor een uitbreiding van de vaccinatieplicht naar alle medewerkers in de zorg. Ook wie er poetst of ander niet-medisch werk uitvoert, zou zich volgens haar moeten laten inenten tegen het coronavirus.  

Die uitgebreide vaccinatieplicht is nodig om kwetsbare mensen nog beter te beschermen, vindt Vervotte. "Ik denk inderdaad voor de woonzorgcentra en de ziekenhuizen dat je daar geen onderscheid kan maken. Ik denk dat we het debat moeten opsplitsen tussen waar er kwetsbare mensen zitten ten opzichte van plekken waar men afstand kan houden en waar de persoonszorg minder is." 

Videospeler inladen...

Het debat over de verplichte vaccinatie in de zorg loopt al sinds de zomer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil er ook consequenties aan verbinden voor zorgpersoneel dat er niet op ingaat. Vanaf 1 april zouden ze het risico lopen tijdelijk hun beroep niet meer te mogen uitoefenen. 

Het wetsvoorstel zal naar verwachting voor het einde van het jaar of begin volgend jaar gestemd worden. De lijst van betrokkenen is lang: artsen, verpleegkundigen, paramedici, EHBO'ers, apothekers, .... De wet zou volgens de minister een "sterk signaal" zijn dat "men niet veel tijd heeft om zich te laten vaccineren als men toch een zorgberoep wil uitoefenen". 

Het is aan de regio's om te beslissen hoe het moet met logistiek personeel in de zorg. Als de vaccinatieplicht breder ingevoerd zou worden, dan zullen er dus voor nog meer mensen sancties aan verbonden worden. "Ja, we zullen daar veel over moeten overleggen", beseft ook Vervotte. "Er zijn adviezen van de Nationale Arbeidsraad dus we gaan met heel de sector bekijken hoe we daar zullen op moeten reageren, en of dat tijdelijk is dat er overmacht zal zijn, hoe lang dit zal duren, of we andere jobs gaan aanbieden, ... ? Dat zullen we samen moeten bekijken." 

Meest gelezen