Raod Vanlaontotaoke

Groen licht voor 11de van de 11de in Lanaken en Maaseik met coronapas, ondanks afgelasting bij noorderburen

In Lanaken en Maaseik wordt de 11de van de 11de donderdag gevierd, ondanks de afgelasting van het feest bij onze noorderburen. Lanakens Burgemeester Marino Keulen (Open VLD) benadrukt dat het in zijn gemeente om een evenement in buitenlucht gaat en op vertoon van de coronapas. “Het wordt een editie zonder de gebruikelijke uitbundigheid, omdat er iets meer discipline van de burger wordt verwacht”, verklaart de burgemeester.

In Nederland wordt de opening van het carnavalsseizoen geschrapt wegens de opmars van het aantal coronabesmetttingen. Maar in ons land staat het licht voor de festiviteiten voorlopig op groen. “Voor corona was 11 november de belangrijkste dag van het jaar voor carnavalisten”, vertelt burgemeester Keulen. “We gaan het feest dit jaar opnieuw een kans geven. Het is een buitenactiviteit en meedoen kan alleen op vertoon van de coronapas. We rekenen erop dat iedereen voor een keer wat meer discipline aan de dag kan leggen. Het zal er dus wat minder uitbundig aan toe gaan. Verder doe ik de oproep aan mensen met hart- en longproblemen, diabetes, obesitas of andere onderliggende aandoeningen om de drukte te vermijden. Niemand is verplicht om mee te doen!”

Ik doe de oproep aan mensen met hart- en longproblemen, diabetes, obesitas en andere onderliggende aandoeningen om de drukte niet op te zoeken.
Burgemeester Marino Keulen (Open VLD)

Volgens de burgemeester dringen ook de carnavalsverenigingen zelf aan op voorzichtigheid. “We staan allemaal op één lijn. Mensen moeten de kans krijgen om het leven terug te leiden en te vieren. Maar de burgers moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid opnemen en weten waar de beperkingen liggen." 

(Lees verder onder de foto.) 

Het Kerkplein van Lanaken, waar het openluchtfeest zal plaatsvinden.

Feestlustige Nederlanders

"We hebben ongelofelijk veel zin in donderdag”, klinkt het in een café op het Kerkplein van Lanaken. “De coronapas is voor ons geen enkel probleem. Wel verwachten we een toestroom van feestlustige Nederlanders, nu de carnavalsopener daar in het water valt.  We hebben daar begrip voor. Voor mensen uit Maastricht is deze dag misschien nog wel belangrijker dan voor ons.”

"Klopt", knikt een koppel vijftigers hun buren toe op het caféterras. "Al is het coronagewijs toch geen opperbest idee dat ze massaal naar België afzakken. We hopen op een rustige, maar gezellige editie." 

Maaseik en Maasmechelen

In Maaseik ziet de seizoensopener er ongeveer hetzelfde uit als in Lanaken. “Ook wij hebben besloten dat het gedeelte in openlucht enkel op vertoon van de coronapas mag betreden worden”, laat burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) weten. Maasmechelse burgervader Raf Terwingen (CD&V) maakte vorige week al duidelijk dat feestvierders in zijn gemeente een coronapas nodig hebben voor de viering aan het Pümpke.

Meest gelezen