Markt van Eeklo wordt binnenkort parkeervrij: "Het wordt een ontmoetingsplein"

Het nieuwe stadsbestuur van Eeklo wil de markt volledig parkeervrij maken binnen 2 jaar. De voorbije jaren was de Markt soms al eens parkeervrij in de zomer voor bepaalde evenementen, maar het nieuwe stadsbestuur wil daarin verder gaan.

Binnen 2 jaar zal je de auto niet meer kwijtraken op de markt van Eeklo. Tijdens evenementen deze zomer was die al een aantal dagen parkeervrij en dat werkte goed. "Gedurende de dagen dat de markt parkeervrij was, hebben we gemerkt dat er een nieuwe beleving werd gecreëerd in het centrum", zegt schepen van Mobiliteit Marc Windey (SMS). "Daarnaast bleek het geen probleem om je auto elders kwijt te raken. Vandaar dat we dit project willen doortrekken en de markt te bevrijden van auto's."

De plannen zijn al concreet, belooft burgemeester Windey. "Het moet een ontmoetingsplaats worden met veel groen, waar het aangenaam is om te tafelen, met mensen af te spreken, elkaar tegen te komen etc. Zo kunnen inwoners op het gemak naar de markt komen, zonder te vrezen voor auto's die in de weg staan."

Handelaars en bevolking krijgt inspraak

Het stadsbestuur heeft een studiebureau ingeschakeld om te kijken hoe de autovrije markt ingevuld kan worden. "Ook de bevolking en de handelaars worden bevraagd om te kijken welke aanpassingen zij belangrijk vinden", gaat Windey verder. "Op basis daarvan gaan we aan de slag. Hopelijk volgend jaar al, maar ten laatste tegen 2024 zou de markt parkeervrij moeten worden."

Om genoeg parkeerplaatsen te voorzien, wordt onderzocht of een nieuwe, ondergrondse parking kan gebouwd worden in de buurt van de Paterskerk.

Meest gelezen