Foto: Petitie Change.org

Na massaal protest schort  Singapore executie van zwakbegaafde drugssmokkelaar voorlopig op

Het hooggerechtshof van Singapore stelt de executie van een zwakbegaafde 33-jarige Maleisiër voorlopig uit. De man zit al 12 jaar vast voor drugshandel. Verschillende mensenrechtenorganisaties vonden de doodstraf veel te ver gaan omdat hij een IQ van amper 69 heeft en stelden petities op om de executie tegen te gaan. 

Nagaenthran K Dharmalingam was 21 toen hij in april 2009 de grens tussen Maleisië en Singapore wilde oversteken met 43 gram heroïne aan zijn heup geplakt. Een risicovolle onderneming: als iemand 15 gram heroïne op zak heeft, krijgt die persoon automatisch de doodstraf in Singapore. Dharmalingam liep tegen de lamp, na 12 jaar in een dodencel stond zijn executie gepland op 10 november. 

Een buitenproportionele straf die ingaat tegen internationale wetgeving, zo reageerden verschillende mensenrechtenorganisaties. Hij zou met geweld zijn gedwongen om drugs naar Singapore te brengen. De Maleisiër heeft bovendien een IQ van 69, wat betekent dat hij zwakbegaafd is. Volgens zijn advocaat besefte Dharmalingam zelfs niet wat hem te wachten stond. Redenen genoeg voor de organisaties om zich tegen de sanctie te verzetten. 

Onder meer Human Rights Watch, Anti-Death Penalty Asia Network en Amnesty International deelden een online petitie die ondertussen al door meer dan 65.000 mensen ondertekend werd. Daarnaast publiceerden meer dan 200 vrienden en familieleden van terdoodveroordeelden in Singapore een open brief waarin ze opriepen om de man te sparen.

Die vraag kon in eerste instantie maar op weinig bijval rekenen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken verliep het proces immers volledig wettelijk. Singaporese autoriteiten waren ervan overtuigd dat de Maleisiër wist waar hij mee bezig was. Maar de massale acties leverden dan toch iets op: het hooggerechtshof schort de executie voorlopig op. 

Hoewel er sinds 2012 een wettelijke uitzondering bestaat om zwakbegaafde mensen niet te executeren, vonden rechters die niet van toepassing in deze zaak. Volgende week dinsdag verschijnt de zaak voor het hof van beroep. Rechters zullen nu naar eigen zeggen wel rekening houden met zijn zwakbegaafdheid.

Meest gelezen