Belga

Kedist Deltour weer thuis na ontmoeting met Ethiopische vader: “Enorme last van mijn schouders gevallen”

Miss België Kedist Deltour is terug thuis na een bezoek aan haar geboorteland Ethiopië. Ze moest haar trip vroeger stopzetten door de burgeroorlog die er in Ethiopië woedt. Ze heeft er voor het eerst in 15 jaar haar biologische vader weergezien. "Het was een van de mooiste dagen in mijn leven", zegt ze daarover. 

Vroeger dan gepland is Miss België weer thuis in Harelbeke. De delegatie van Miss België heeft de reis vervroegd moeten stopzetten door een verstrengd reisadvies van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van de burgeroorlog in Ethiopië. Ze zag er wel voor het eerst in 15 jaar haar biologische familie terug.

Toen ze 9 was werd Kedist Deltour afgestaan voor adoptie toen haar moeder overleed. De eerste ontmoeting met haar vader, sinds dan, was erg emotioneel zegt ze aan Radio 2 West-Vlaanderen: "Dat was zo mooi. Het was een van de mooiste dagen in mijn leven. Ik was heel nerveus in het begin, maar er is een enorme last van mijn schouders gevallen. Ik ben heel gelukkig nu."

Miss België is lang boos geweest dat ze als kind is afgestaan. Maar ze heeft het haar vader vergeven. "Ik kon vroeger niet met die emoties omgaan. Maar toen ik hem zag, voelde ik ook onmiddellijk zijn pijn. Hij vroeg op zijn knieën om vergiffenis. En die gaf ik hem onmiddellijk. Door wat hij allemaal vertelde, kon ik heel hard voelen dat hij mijn vader was", zegt Deltour. 

Pijnlijke confrontatie

Haar leven is na haar verkiezing tot Miss België drastisch veranderd. Haar biologische vader leeft nog altijd in armoede. "Het was heel vreemd om daar te zijn, want als kind heb ik daar zelf gewoond. Zijn huis is niet meer dan een hok met enkele golfplaten. Die confrontatie deed pijn. Ik ben nu 24 en heb al mijn eigen, groot huis. Maar het is nu zeker mijn doel om mijn vader ooit een huis te kunnen geven."

De Harelbeekse wil zeker nog eens terug naar Ethiopië: "Ik vind het erg jammer dat ik de reis niet kon afmaken. Waar wij verbleven was het nochtans heel veilig. Ik zie het niet gebeuren dat mijn vader ooit naar hier komt, maar ik zal hem zeker nog eens bezoeken."

Meest gelezen