Open VLD-voorzitter Lachaert lonkt naar nieuwe kerncentrales, minister Van der Straeten: "Alles op zijn tijd"

Nieuwe, kleinere, afvalarme kerncentrales bouwen: dat lijkt voor de liberalen de uitweg uit de discussie rond de sluiting van de bestaande kerncentrales. Na Open VLD-Kamerlid Christian Leysen en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lonkt nu ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert naar die piste, "die in de toekomst energie kan leveren zonder CO2-uitstoot". Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil het resultaat van een onderzoek afwachten dat daarover momenteel in ons land al gevoerd wordt. 

Dat de Franse president Emmanuel Macron midden oktober heeft aangekondigd dat hij wil investeren in de ontwikkeling van kleine kerncentrales van de nieuwste generatie - de zogenoemde "small modular reactors" (SMR) - heeft ook bij ons wat in beweging gezet. Eind oktober kondigde Christian Leysen (Open VLD), voorzitter van de Kamercommissie Energie, zo bijvoorbeeld een hoorzitting aan over die SMR.

In een interview met Le Soir toont ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich vandaag nog eens expliciet voorstander van het behoud van kernenergie in ons land. Liefst door de bestaande kerncentrales open te houden, maar het kan volgens hem ook door in te zetten op centrales van de nieuwste generatie. Bouchez wil dat liever dan gascentrales bouwen die de CO2-uitstoot in ons land weer opdrijven.

"Energie 100 procent hernieuwbaar maken is volgens veel wetenschappers onmogelijk", redeneert hij. "Dus in de huidige stand van de wetenschap zijn we genoodzaakt om een ​​permanente energiebuffer te hebben. Het is beter als die nucleair is."

Compromis?

Opmerkelijk: in een tweet wordt hij vandaag bijgetreden door Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. Hij spreekt daarin zijn steun uit voor "nieuwe kerntechnologie, die in de toekomst energie kan leveren zonder CO2-uitstoot". "We moeten daar durven op inzetten", klinkt het. Lachaert roept de federale regering ook op om verder te investeren in het onderzoek door het Studiecentrum Kernenergie in Mol.

De tweet is opvallend, want Open VLD bewandelt al sinds 2018 het pad van de kernuitstap tegen 2025. De partij ging sindsdien voor 100 procent hernieuwbare energie in ons land. Moet gezegd: Lachaert zelf is binnen zijn partij altijd uitgesproken kritisch geweest over de geplande kernuitstap en in latere programma's spreekt de partij ook nog over "onderzoek naar nucleaire technologie".

De suggestie om nieuwe, kleinere, afvalarmere kerncentrales te bouwen, zou in dat opzicht wel eens een compromisvoorstel kunnen zijn dat binnen de federale regering aan bod zou kunnen komen. De grote vraag daar zal zijn of regeringspartijen als Groen en Ecolo in die redenering willen meegaan.

Niet onbelangrijk detail nog: wil de federale regering de bouw van nieuwe kerncentrales effectief mogelijk maken, dan moet ook de wet op de kernuitstap van 2003 worden aangepast. Die maakt dat momenteel nog onmogelijk. 

N-VA wil wet op kernuitstap aanpassen

N-VA - dat geen voorstander is van een volledige kernuitstap in ons land - wil het ijzer smeden als het heet is, zo lijkt het: N-VA-Kamerlid Bert Wollants laat weten een wetsvoorstel te zullen neerleggen om artikel 3 te schrappen uit de wet op de kernuitstap. Die stelt dat geen enkele nieuwe nucleaire centrale bestemd voor de industriële elektriciteitsproductie door splijting van kernbrandstoffen, kan worden opgericht en/of in exploitatie gesteld.

"Ik hoop dan ook dat de liberalen alvast op dit vlak de daad bij het woord voegen en mijn wetsvoorstel ondersteunen", klinkt het bij Wollants. N-VA wil op korte termijn de twee jongste kerncentrales openhouden en op lange termijn nieuwe nucleaire technologie onderzoeken. 

"Meer en meer landen kiezen ook voor kleine modulaire reactoren. Dat is een idee waar wij absoluut heil in zien om in de toekomst ook de gascentrales volledig achter ons te laten en te kiezen voor een mix van hernieuwbare en nucleaire energie."

Minister van Energie Van der Straeten: "Alles op z'n tijd"

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zou de kleine kerncentrales van de nieuwste generatie een goed idee vinden, als "we kernenergie zouden kunnen hebben zonder afval, veilig en zonder het risico om er kernwapens van te maken", maar wil vooral niet vooruitlopen op de feiten. Dat zei ze vanavond in "Terzake".  Een aanpassing van de wet op de kernuitstap is dus voorlopig ook nog niet aan de orde. 

“Ik zeg alles op z’n tijd, het parlement gaat een hoorzitting organiseren over die technologieën. Laten we eerst kijken wat daar uitkomt. Ik kijk ook met veel verwachting uit naar het resultaat van dat onderzoek dat momenteel in ons land al gevoerd wordt en dat we financieren voor een half miljard euro. Wat ik graag wil van deze technologie en van alle technologieën is return on investment. Als blijkt dat we dat op korte termijn kunnen hebben, OK, maar tot nu blijkt het vooral te bestaan in powerpoints en niet in het echt.”

BEKIJK: "Wet verhindert niet dat knapste koppen in ons land ermee bezig zijn"

Videospeler inladen...

Meest gelezen