Peter Mertens stopt als voorzitter van PVDA: "Het is tijd voor een andere kapitein op het schip"

Peter Mertens stopt eind dit jaar als voorzitter van de uiterst linkse PVDA. Dat heeft hij binnen de partij aangekondigd. Eind dit jaar loopt Mertens' mandaat af. De verwachting was dat hij zich kandidaat zou stellen voor een nieuwe termijn, maar dat doet hij dus niet. "Het is nu tijd voor een andere kapitein op het schip", aldus Mertens in "De ochtend" op Radio 1.

Peter Mertens is sinds 2008 voorzitter van de uiterst linkse PVDA. Onder zijn voorzitterschap groeide de PVDA uit tot een partij met 400 afdelingen en 24.000 leden. Momenteel heeft de partij 43 parlementsleden in de verschillende parlementen van ons land. "Het parcours is mooi geweest", zegt Mertens daarover in een gesprek met "De Ochtend" op Radio 1.

Waarom stopt Peter Mertens als PVDA-voorzitter? Hij legde het zelf uit in "De ochtend" op Radio 1. Herbeluister hieronder het gesprek:

Eind dit jaar loopt het mandaat van Mertens als voorzitter af. Hij zal zich niet opnieuw kandidaat stellen. Hij blijft wel actief in de partij en blijft ook Kamerlid voor PVDA. "Het is tijd dat een andere kapitein het stuur neemt", zegt hij. "Maar ik ga door met mijn engagement."

"Die dagjespolitiek", zegt hij, "is heel intens. Ik ben dat soms wel beu. De tweet van de dag, de waan van de dag: iedereen die met politiek bezig is, weet dat je daar heel veel tijd mee verliest. Het is goed dat er een aantal mensen zijn die daar uit stappen en met strategische dingen bezig zijn."

En in het geval van Mertens betekent dat zeker ook: boeken schrijven. Hij schreef er al enkele, en met succes. "Hoe durven ze" uit 2011 stond een jaar lang in de top tien van non-fictieboeken. "Ik ben er best wel fier op dat dat boek onze partij mee op de kaart heeft gezet.

Videospeler inladen...

De "dagjespolitiek" is heel intens. Ik ben dat soms wel beu

Peter Mertens

Dieptepunt

2014 was dan weer een dieptepunt in de politieke carrière van Mertens: iedereen ging ervan uit dat hij zou verkozen worden in Antwerpen, maar dat lukte net niet. "Dat was een schok, ook al omdat je de kritiek krijgt dat een oprechte linkse partij niet werkt in Vlaanderen. Maar we hebben dan in 2019 (toen Mertens wel verkozen raakte, nvdr) aangetoond dat dat wel het geval is."

Op 5 december, tijdens de slotzitting van het vijfjaar­lijkse statutaire congres, zal de PVDA een nieuwe voorzitter kiezen. Maar wie zijn favoriet is om hem op te volgen, daar wil Mertens zich niet over uitspreken.

Meest gelezen