"Covid Shit Ticket": met deze campagne stappen privacy-activisten naar Grondwettelijk Hof 

De Belgische stichting Ministry of Privacy, die zich opwerpt als onafhankelijke privacywaakhond, vecht de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) naar onder meer de horeca aan bij het Grondwettelijk Hof. De organisatie vindt deze uitbreiding privacygewijs heel problematisch. "Als privacywaakhond kunnen we dan ook niet anders dan actie hiertegen ondernemen", stelt Matthias Dobbelaere-Welvaert, de oprichter van Ministry of Privacy.

Het coronacertificaat werd aanvankelijk ingevoerd om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken. Daarna voerde België het CST in voor evenementen, en sinds kort ook voor horecazaken en sport- en fitnessclubs. 

"De recente uitbreiding van het CST is echter helemaal niet proportioneel", vindt jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, de oprichter van Ministry of Privacy. "Medische gegevens zijn uiterst gevoelig en een beschermd gegeven in de GDPR (de Europese privacyregels, red.)"

Volgens Dobbelaere-Welvaert zijn zowel de toepassing van het CST als het ruimere ethische aspect bijzonder problematisch op privacy-vlak. "Als privacywaakhond kunnen we dan ook weinig anders dan actie hiertegen ondernemen", stelt hij.

Medische gegevens zijn uiterst gevoelig en een beschermd gegeven

Matthias Dobbelaere-Welvaert, oprichter Ministry of Privacy

Zoals steeds wanneer Ministry of Privacy een maatregel aanvecht, start de stichting met een campagne om donaties te verzamelen om de procedure te betalen. Dat gebeurt deze keer onder de naam "Covid Shit Ticket".

Genoeg andere maatregelen beschikbaar

De stichting verwijst ook naar een eerder advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit - de voormalige Privacycommissie - over het CST. "Zij vinden dat het een niet-proportionele maatregel is, aangezien er voldoende andere maatregelen beschikbaar zijn, zoals een betere ventilatie (hetgeen vaak nog ontbreekt), afstand houden, mondmaskers...", gaat Dobbelaere-Welvaert verder. "Deze maatregelen beschermen de privacy van de burger veel beter. De regering heeft amper of zelfs geen rekening gehouden met hun advies."

Niemand heeft er zaken mee of je een spuitje zet of niet, en dat blijft beter zo

Matthias Dobbelaere-Welvaert, oprichter Ministry of Privacy

De jurist benadrukt ook dat de regering, door de maatregel te laten passeren zonder enige vorm van protest, de deur wagenwijd openzet naar onbedoeld en toekomstig misbruik van de coronapas. "De regering denkt momenteel na om werkgevers toe te laten het CST te scannen. Dit is een levensgevaarlijke oefening voor onze toekomst."

"Het lijkt erop dat de regering de langetermijngevolgen niet beseft. Niemand heeft er zaken mee of je een spuitje zet of niet. En dat blijft beter zo."

Meest gelezen