De Gentse Overpoort
Flickr/CC BY-NC 2.0/visitgent/https://flic.kr/p/SytwKd

Stad Gent neemt twee mogelijke verkrachtingen bij uitgaan zeer ernstig: "Verantwoordelijkheid van ons allemaal"

De stad Gent gaat na verschillende meldingen van seksuele agressie in het uitgaansleven nog meer inzetten op opleidingen voor horeca-personeel en omstaanderstrainingen.  Gisterenavond namen nog zo'n 600 mensen deel aan een protestmars, nadat een jonge vrouw eergisteren aangifte deed van een verkrachting in de uitgaansbuurt. Het ging om de tweede gemelde verkrachting bij het uitgaan in enkele weken tijd. De stad neemt het probleem zeer ernstig. 

Ongeveer 600 mensen namen gisteren deel aan een protestmars tegen seksueel geweld in Gent. "We voelen ons niet meer veilig", klonk het bij heel wat demonstranten. Afgelopen weekend deed een jonge vrouw aangifte van een verkrachting in café Elixir (in de Overpoort), nog maar enkele weken nadat een andere vrouw melding deed van een verkrachting in een park, nadat ze op café was geweest op de Oude Beestenmarkt. 

Het stadsbestuur heeft vandaag intussen al een eerste keer samengezeten met alle betrokken partners en gaat dat vanaf nu systematisch doen. "We hebben afgesproken om samen acties op te zetten, er komt een taskforce", legt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) uit.

"We gaan onze aanpak versterken, met een verhoogde alertheid van alle partners op het terrein. Er komen nog meer opleidingen voor horeca-personeel, zodat zij kunnen ingrijpen wanneer zij iets opmerken. Er komen ook omstaanderstrainingen voor getuigen zodat ook zij gepast kunnen reageren. Ook de waakzaamheid bij de politie wordt verhoogd, wij willen absoluut de drempels verlagen om aangifte te doen. Er wordt ook een coördinator seksuele intimidatie aangesteld vanuit de stad."  

Als er geen toestemming is, houd uw handen thuis. 

Mathias De Clercq, burgemeester Gent

"Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal", gaat De Clercq verder. "Zie je iets op de tram, zet je recht, ageer ertegen. Het is de verantwoordelijkheid van velen, maar in eerste instantie die van de dader. Als er geen toestemming is, houd uw handen thuis. Het is heel belangrijk dat iedereen op een veilige en ongedwongen manier kan uitgaan in onze stad." 

Sofie Bracke (Open VLD), schepen voor de horeca en het uitgaansleven, erkende in "De ochtend" ook al dat er een probleem is en dat er misschien meer aan kan worden gedaan. 

"Er is een probleem in Gent, net zoals in andere steden", aldus Bracke in "De ochtend" op Radio 1. Herbeluister hier het gesprek:

"We moeten bekijken of we meer kunnen doen. Moeten we gaan kijken naar de inrichting van horecazaken, om te zorgen dat er geen donkere plekjes meer zijn? We moeten ook het vormingsaanbod voor cafébazen uitbreiden naar andere cafés, en er moet een bredere sensibiliseringsactie komen. Want het gaat over grenzen stellen, maar vooral: grenzen respecteren", aldus Bracke. 

We moeten de vorming uitbreiden naar andere cafés

Schepen Sofie Bracke (Open VLD)

Aangifte doen

Volgens Bracke doet de stad Gent al heel wat. "Er is een charter uitgerold, waarin wordt ingezet op sensibilisering. Er zijn al vormingen geweest voor de horeca, over hoe ze drugs, racisme en overmatig alcoholgebruik kunnen herkennen. Maar ook hoe ze kunnen opmerken wanneer vrouwen worden lastiggevallen."

De organisatoren van de protestmars gisteren vragen ook extra middelen voor de politie. Volgens Bracke heeft de politie bij de vorige budgetbesprekingen al extra middelen voor de strijd tegen seksueel geweld gekregen, en gaat er verder op worden ingezet. Bracke roept in ieder geval op om altijd aangifte te doen. 

Het gaat over grenzen stellen, maar vooral: grenzen respecteren

Schepen Sofie Bracke (Open VLD)

"Zowel van grote en kleine zaken. Er blijven nog te veel zaken onder de radar, dat gaat over mensen die passeren en mensen aanraken, of die mensen achtervolgen. Ook dat is belangrijk om aan te geven, want het zorgt er allemaal voor dat mensen zich onveilig voelen (...) En zo kunnen we beter in kaart brengen waar, wanneer en in welke context het gebeurt", aldus Bracke nog. Volgens Bracke is er in Gent "een probleem", maar is dat in andere steden ook zo. 

"Het signaal is, Gent doe er iets aan", aldus een deelneemster aan de protestmars in "Het Journaal" gisteren. Herbekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen