Woninginbraken Limburg dalen sterk: politie vraagt toch alert te blijven bij de start van de winter

Het aantal woninginbraken in Limburg is sterk gedaald ten opzichte van enkele jaren geleden. Zeker sinds de coronacrisis wordt er minder ingebroken. Vorig weekend kreeg de politie van Limburg Regio Hoofdstad op één namiddag nog 12 meldingen van woninginbraken, maar dat is eerder een uitzondering.

Op vier jaar tijd is in oktober het aantal inbraken in woningen sterk gedaald in enkele grote politiezones in Limburg. Traditioneel zijn er meer inbraken bij het begin van de winter, maar de coronacrisis heeft daar een stokje voor gestoken. “Bij de start van de winter stijgt het aantal inbraken, maar omdat door corona de afgelopen jaren mensen meer thuis zijn gebleven, was er automatisch ook minder gelegenheid om in te breken”, zegt Evi Lennertz van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.

Toch is waakzaamheid geboden, en vraagt de politie de inwoners om zich te blijven beschermen tegen woninginbraken: "Het normale leven lijkt zich te hervatten en daarom moeten we toch extra alert zijn voor inbraken. En wij vinden het als politiezone dan ook belangrijk om onze inwoners constant te blijven sensibiliseren rond inbraakpreventie", zegt Lennertz.

"Zo hebben we de campagne 'Laat je niet beduvelen' opgestart waarbij we inwoners willen informeren over diefstal met list, een vorm van diefstal waarbij een persoon zich als iemand anders voordoet zoals een agent of een werknemer van een nutsmaatschappij. Zo proberen dieven de woning binnen te treden en geld buit te maken of een diefstal te plegen."

Tips om inbraak in je woning te voorkomen

"Maar laten we toch een oogje in het zeil houden", zegt ook preventieadviseur Erik Thewissen want sociale controle is belangrijk en nuttig: "Als je iemand rond het huis van de buren ziet lopen die daar niet thuis hoort, bel dan het nummer 101”, is zijn advies. 

Een tuinstoel of een ladder is voldoende om binnen te geraken op de eerste verdieping

Erik Thewissen, preventieadviseur

Het spreekt voor zich dat inbrekers niet van een alarm houden. Maar vaak staat dat op de benedenverdieping en kunnen ze ongestoord hun gang gaan op de eerste verdieping. “We merken dan ook dat er vaak ingebroken wordt vanop de eerste verdieping. Mensen laten daar een raam op kipstand staan. Een tuinstoel of een ladder is dan voldoende om binnen te geraken”, zegt Thewissen. “Daarom raden we mensen aan om alle deuren en vensters te sluiten en het licht aan te laten als je niet thuis bent."

"Bovendien wil een inbreker geen tijd verspillen. Dus zorg dat kostbare spullen zoals een mobiele telefoon of een laptop uit het zicht liggen. En sluit de ramen en deuren, ook als je maar eventjes weg gaat. Gemiddeld duurt een inbraak niet langer dan 10 minuten." 

Meest gelezen