Ziekenhuizen Nederlands-Limburg kreunen onder toestroom coronapatiënten en vragen annulatie grootschalige events

Verschillende ziekenhuizen in het zuiden van Nederlands-Limburg vragen om alle grootschalige evenementen te annuleren en de aangescherpte coronamaatregelen te volgen. Deze oproep heeft Helen Mertens, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Limburg, gisteravond gelanceerd. Volgens Mertens kunnen de ziekenhuizen de toestroom aan coronapatiënten nauwelijks aan. 

“Zowel de besmettingscijfers als de ziekenhuisopnames stijgen in Nederlands-Limburg harder dan het nationale gemiddelde”, dat zegt VRT-journalist Ivan Ollevier vanuit Nederlands-Limburg. “De gewone zorg, zoals kankerbehandelingen, wordt uitgesteld en de ziekenhuisdirecties vinden dat het zo niet verder kan."

"Schaal carnavalsvieringen af"

Gisteravond deed Helen Mertens van ROAZ in Limburg, daarom een oproep aan de politiek. Het ROAZ is een samenwerkingsverband tussen organisaties die zich met de acute zorg bezighouden. Deze organisaties vragen om grootschalige evenementen, zoals de carnavalsfeesten in Zuid-Limburg, af te schalen. 

Ook in Het Journaal wordt dit thema aangesneden. Bekijk hieronder de reactie van een Nederlandse arts en wat viroloog Marc Van Ranst vindt van de situatie in Nederland.

Videospeler inladen...

Er is voldoende kennis dat grote evenementen leiden tot meer besmettingen

Helen Mertens ROAZ aan NOS

"Het is in Limburg echt ongelooflijk druk", zegt Mertens aan de Nederlandse openbare omroep NOS. "We hadden afgelopen weken al een opnamestop in andere ziekenhuizen in Limburg. Dat geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie."

“Er is voldoende kennis dat grote evenementen leiden tot meer besmettingen. Ik doe nu namens de ROAZ-bestuurders een oproep aan de politiek en de bestuurders om hun verantwoordelijkheid te nemen en grootschalige evenementen zoals carnaval af te schalen", aldus Mertens.

Heerlen en Kerkrade annuleren carnavalsvieringen

Na haar oproep hebben de burgmeesters in Heerlen, Brunssum en Kerkrade beslist om de carnavalsvieringen te schrappen. 

“In Nederlands-Limburg, net als op sommige plaatsen in Vlaanderen, vieren ze donderdag de elfde van de elfde, en dat is het officiële begin van het carnavalsseizoen”, duidt journalist Ivan Ollevier.

"Het gaat gepaard met feestjes in de cafés, maar in Heerlen zal dat niet het geval zijn, en de verwachting is dat nog gemeenten in Nederland zullen volgen. Daarmee komen ze tegemoet aan een oproep van de ziekenhuizen om alle grotere evenementen af te gelasten", aldus Ollevier. 

Burgemeester Maastricht: "carnaval op anderhalve meter gaat niet"

"Zuid-Limburg staat op de hoogste plaats in de coronabesmettingen dus het annuleren (van evenementen) zal nog wel even doorgaan", dat zegt de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Volgens de burgemeester is de discipline afgenomen tegenover de eerste lockdown. Bovendien "waan je je wat veiliger als je gevaccineerd bent, maar toch kan je nog ziek worden en anderen besmetten", voegt ze toe. 

“Carnaval op anderhalve meter gaat niet, dat is geen carnaval”, zegt ze nog. Samen met de naburige burgmeesters proberen zo veel mogelijk op dezelfde lijn te zitten  over het afschaffen van de carnavalsvieringen. Volgens de burgemeester is er een draagvlak voor het annuleren van de feesten en wil niemand dat het uit de hand loopt. “Ze willen natuurlijk niet dat hun evenement de superspreader wordt van deze winter”, aldus Penn-te Strake.

Beluister het gesprek van de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake in "De wereld vandaag" op Radio 1

Eerder grootschalig verbod in Noord- en Midden-Limburg

Vrijdag besloten de zestien burgemeesters in Zuid-Limburg 'gewoon' de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen. Dat betekent dat in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen gevierd mag worden.

Maar Heerlen, Brunssum en Kerkrade en de Maastrichtse Tempeleers trekken nu alsnog aan de rem. In Noord- en Midden-Limburg werden eerder al grootschalige carnavalsevenementen rond de 11e van de 11e verboden.

Meest gelezen