Radio 2

“BK cyclocross brengt Parijs-Roubaix naar Middelkerke”, zegt Jean-Marie Dedecker

In januari organiseert Middelkerke niet alleen het BK cyclocross maar in juni ook dat voor de renners op de weg. Met alleen natuurlijke hindernissen heeft het BK cyclocross een primeur. In juni worden de wielrenners op de weg verlost van kasseien en hellingen. De karavaan trekt dan naar de Moeren voor een stressloos parcours. 

Op 8 en 9 januari organiseert Middelkerke het BK cyclocross. “Het was een moeilijke bevalling”, steekt burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) van wal. “We moesten niet alleen de toelating krijgen van defensie voor het kamp van Lombardsijde, maar we hebben ook onderhandeld met het Agentschap Natuur en Bos voor het gebruik van de natuur daar.” 

Met de kazerne stapt Middelkerke af van het beproefde concept van de Noordzeecross. “Voor de allereerste keer maken we geen gebruik van kunstmatige hindernissen zoals balkjes en bruggen, alleen natuurlijke hindernissen: mul zand, duinen, strand en zee. Met een kasseistrook brengen we zelfs Parijs-Roubaix naar de cross”, vult Dedecker aan. Op het moment dat de elites rijden is het hoog water en de kans dat ze zelfs door de zee moeten is dus reëel. Volgens Dedecker komt het niet tot een massaspurt. “Je moet een grote ezel zijn om niet te zeggen Wout Van Aert”, geeft hij een pronostiek.

Kusttram

Met meer dan 20.000 bezoekers verwacht men geen noemenswaardige problemen op het vlak van mobiliteit. “De kusttram zet de mensen voor de deur af. En aan de andere kant van de straat installeren we een reusachtige parking voor duizenden wagens”, eindigt Dedecker. 

Op 26 juni 2022 organiseert de kustgemeente dan het BK wielrennen op de weg. Johan Museeuw tekende een parcours uit zonder stress. “Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker”, begint Museeuw. “Dus geen hellingen in het Heuvelland of kasseistroken.” Van Middelkerke, richting Gistel en Alveringem. Van daar doet het peloton twee keer de Moeren aan om via Veurne en Nieuwpoort terug naar Middelkerke te trekken voor nog 6 lokale rondes. “Een vlakke wedstrijd met mogelijk een koninklijke sprint. Maar even goed is een lange ontsnapping mogelijk die standhoudt of het ontploft in de Moeren door de wind en de waaiers”, weet Museeuw. Een wedstrijd die veel renners kunnen winnen dus.

Jasper Philipsen

Jasper Philipsen is Museeuws favoriet. “Dit jaar al iemand die won maar die volgend jaar zeker nog progressie gaat maken.”

Radio 2

Meest gelezen