Actievoerders Sterrebos Universiteit Gent staken actie: "Een winterslaap om examens af te kunnen leggen"

De actievoerders die al bijna een maand een bos van de universiteit Gent bezetten uit protest tegen de plannen om er een studentenhome te bouwen, staken met de actie. "We houden een winterpauze en verlaten het Sterrebos tijdelijk, enkel de boomhut blijft. Zo kunnen we terugkeren om opnieuw actie te voeren", zegt "Sterrebos Blijft" na een gesprek met de rector van de universiteit Gent.

Deze middag hebben actievoerders van "Sterrebos Blijft" ongeveer een uur lang overleg gehad met de rector van de universiteit Gent, Rik Van De Walle. De actievoerders bezetten al bijna een maand lang een bosje op terreinen van de universiteit, aan de campus Sterre. UGent wil er een studentenhome bouwen om het tekort aan studentenkamers aan te pakken. Dat is tegen de zin van de actiegroep. Om dat duidelijk te maken wonen ze al bijna een maand in het bosje. Ze besluiten nu om tijdelijk met de actie te stoppen. 

Vergelijk het met een winterslaap, om later opnieuw terug te komen om actie te voeren
Michiel Van Goethem, Sterrebos Blijft

De actievoerders staken de bezetting naar eigen zeggen om zich voor te kunnen bereiden op de examens. "We gaan alles dat op de grond staat opruimen, we gaan een grote tent afbreken en ons afval verwijderen. Enkel de constructie in de boom, onze hut, blijft. Zo kunnen we snel terugkeren om opnieuw actie te voeren." 

De actievoerders benaderen dat ze een constructief gesprek hadden met de rector. "Op een hoger niveau is hij het eigenlijk wel met ons eens, maar in dit dossier blijft hij bij zijn punt. De plannen om er een studentenhome te bouwen blijven ongewijzigd. Dat vinden we natuurlijk erg jammer. Als het nodig is zullen we natuurlijk onze acties hernemen", klinkt. 

Minister beslist

Of de bouwplannen van de universiteit kunnen doorgaan, ligt in de handen van minister Zuhal Demir (N-VA). Zij moet de knoop doorhakken. Het Agentschap Natuur en Bos kantte zich eerder al tegen de bouwplannen. 

Meest gelezen