Videospeler inladen...

Embryo's verwisseld in ivf-kliniek in VS, twee vrouwen krijgen elkaars baby: "Nachtmerrie zal ons altijd achtervolgen"

Een Amerikaans koppel uit Los Angeles heeft een klacht ingediend tegen een fertiliteitskliniek voor het verwisselen van embryo's tijdens een ivf-behandeling. Twee koppels bevielen er van elkaars kind. Na twee maanden ontdekte een van de koppels de waarheid. "Het licht ging uit", vertellen Daphna en Alexander Cardinale. Twee maanden later werden de baby's geruild: "Een traumatische ervaring die ons ons hele leven zal achtervolgen."

Daphna (43) en Alexander Cardinale (41) werden in september 2019 de trotse ouders van een dochtertje. Een dochtertje dat er was gekomen na een lange vruchtbaarheidsbehandeling. Het koppel moest een beroep doen op ivf (in-vitrofertilisatie), een techniek waarbij eicellen van de vrouw in een labo bevrucht worden met zaadcellen van de man, waarna een embryo ingeplant wordt bij de moeder.

Toen de baby geboren werd, dacht Alexander dat er iets mis was omdat het kind in niets op hem en zijn vrouw leek. "Ik deed zelfs een stap achteruit. Het was een instinctieve reactie, maar ik negeerde het en knipte de navelstreng door", vertelt hij aan Amerikaanse media. Maar Alexander slaagde er niet in om het gevoel van zich af te schudden. "Als we geen ivf gedaan hadden, zou ik het verschil gewoon toegeschreven hebben aan genetica. Ze ziet er gewoon uit zoals ze eruitziet. Niks aan de hand. Maar net vanwege die ivf zag mijn brein donkere gedachten."

Daphna probeerde haar man er in eerste instantie van te overtuigen dat hij overdreef. "Ze zag er echt anders uit, maar ze voelde zo vertrouwd omdat ik haar gedragen en gebaard had." Ze prentte zich in dat de baby leek op hoe ze er zelf uitzag als baby. En ondanks de twijfels sloten Daphna, Alexander en grote zus Olivia het meisje in hun hart. Maar ook familie en vrienden bleven opmerkingen maken.

Dna-test

Een kleine twee maanden na de geboorte bestelde Daphna, gefrustreerd door alle commentaar, een dna-test die je thuis kan uitvoeren. In de hoop om iedereen te doen zwijgen. Maar het antwoord deed hun wereld instorten. "We kregen een e-mail waarin stond dat ze genetisch aan geen van ons beiden verwant was", zegt Alexander. "Alles werd duizelig, het licht ging uit", vertelt Daphna.

Het koppel huurde een advocaat in om de zaak te onderzoeken. Zo kwamen ze te weten dat hun embryo's in het laboratorium van de fertiliteitskliniek door elkaar gehaald waren. Niet lang daarna kregen Daphna en Alexander te horen dat de kliniek de biologische ouders van hun baby gevonden had. En die ouders hadden ook een dochter gekregen, een maand voor Daphna bevallen was.

We kregen een e-mail waarin stond dat ze genetisch aan geen van ons beiden verwant was. Alles werd duizelig, het licht ging uit.

Daphna en Alexander Cardinale

In december 2019 volgde een reeks dna-testen, en op kerstavond kregen ze eindelijk de bevestiging: de twee koppels hadden elkaars kind op de wereld gezet. Het andere koppel, dat niet in de media wenst te komen, was volgens Daphna al even verbijsterd en ontzet. Ze koesterden de baby al die tijd als hun eigen kind, hun oudste dochter was dol op haar kleine zusje.

De dag erop kregen Daphna en Alexander via hun advocaat een foto van hun echte dochter. "Ik ontdekte op dat moment dat ze bestond, hoe ze eruit zag, en wat haar naam was", zei Alexander. De andere ouders hadden haar Zoë genoemd, een naam die Daphna en Alexander overgenomen hebben. "Het is raar om de naam van je kind te leren kennen wanneer je haar die naam niet gegeven hebt."

Nachtmerrie

De ouders wonen niet zo ver van elkaar. Er volgde een periode waarin ze bijna elke dag bij elkaar op bezoek gingen met de baby's. Maar ze beseften al snel dat dat te zwaar werd en maakten de moeilijke beslissing om de baby's te ruilen, zodat ze weer bij hun biologische ouders waren. Dat gebeurde in januari 2020. Een traumatische ervaring voor de twee ouderparen én voor de oudere kinderen in de twee gezinnen.

In plaats van mijn eigen kind borstvoeding te geven, sloot ik een band met een kind dat ik later moest weggeven.

Daphna Cardinale

"De horror kan niet onderschat worden, het is een nachtmerrie die ons ons hele leven zal achtervolgen", zegt het gezin. "Onze herinnering aan de geboorte zal altijd bezoedeld zijn door de zieke realiteit dat ons biologische kind aan iemand anders is gegeven, en dat de baby waar ik voor streed om ze te krijgen, niet de mijne was. In plaats van mijn eigen kind borstvoeding te geven, sloot ik een band met een kind dat ik later moest weggeven", vertelt Daphna hieronder.

Videospeler inladen...

Steun bij elkaar

Het koppel heeft een klacht ingediend tegen de fertiliteitskliniek voor wanpraktijken, nalatigheid en frauduleuze geheimhouding. Hun advocaat eist een schadevergoeding voor het emotionele trauma en een financiële vergoeding voor de gemaakte kosten. Ook het andere koppel wil de kliniek voor de rechter dagen.

Bijna twee jaar later hebben de gezinnen nog steeds nauw contact. "Hier bestaat geen handboek voor, er is niemand die je hier advies in kan geven. Dus we zoeken daarom steun bij elkaar. We brengen elke feestdag, elke verjaardag met elkaar door, we hebben de families eigenlijk met elkaar laten samensmelten."

Meest gelezen