Archieffoto
foto Peter Hilz (C)

Antwerpse doopgids in de maak: "Studentendopen op een humane en fijne manier laten doorgaan” 

De stad Antwerpen gaat de komende maanden samen met studenten, hogescholen en de universiteit een gids voor studentendopen maken. Er bestaat al een doopcharter, maar dat is toe aan een update. “De bedoeling is om een heel praktisch document op te stellen over wat wel en niet mag bij studentendopen”, vertelt student Julien De Wit op Radio 2 Antwerpen. 

Hoe moet het nu verder met studentendopen? De laatste tijd laait de discussie opnieuw op. De stad gaat nu samen met studenten een doopgids maken, een soort van inspiratiegids met de beste praktijken en ideeën rond studentendooprituelen.

 Een doopverbod? Nee, ik denk niet dat we het verkeer moeten verbieden als er een aantal door het rood rijden

Julien De Wit, student Universiteit Antwerpen

Julien De Wit studeert Rechten aan de Universiteit Antwerpen en zit mee in de werkgroep die met de doopgids aan de slag gaat. “We willen niet gaan naar een doopverbod. Dat wordt op sommige universiteiten wel in de wandelgangen gefluisterd, maar daar willen we van wegblijven. Ik denk niet dat we het verkeer moeten verbieden als er een aantal door het rood rijden”, vertelt De Wit. 

Luister hier naar het interview met student Julien De Wit en lees verder onder het fragment: 

“Wat we wel kunnen doen is nadenken over hoe het dopen kan op een hele humane en fijne manier, met respect voor traditie maar ook met respect voor elkaar”, gaat De Wit verder. “Er zijn heel wat succesverhalen die we ook niet mogen vergeten. Ik denk dat er in het debat heel veel nuance is. Het is een maatschappelijk debat en het lijkt me nu het ideale moment om samen aan tafel te zitten. De doopgids moet een duidelijk kader geven.”

De studenten in Antwerpen kunnen zelf ook hun mening geven, zo worden er nog allerlei debatten georganiseerd. Het is de bedoeling dat de doopgids begin volgend jaar klaar is.

Student Julien De Wit in de studio van Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen