Videospeler inladen...

ISS-astronauten na half jaar veilig geland in zee, door defect toilet tijdens terugreis kwamen er luiers aan te pas

De SpaceX-capsule met daarin vier astronauten is in de nacht van maandag op dinsdag veilig geland in de Golf van Mexico. De vier bemanningsleden, een Fransman, een Japanner en twee Amerikanen, verbleven zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS. De terugreis liep niet op rolletjes: ze keerden een dag later terug door slechte weersomstandigheden en gedurende 8 uur lang werkte de wc niet, waardoor de astronauten luiers moesten dragen.

De landing vond vandaag plaats in zee om 22.33 uur Amerikaanse tijd (04.33 uur Belgische tijd), voor de kust van de Amerikaanse stad Florida, in de Golf van Mexico. De vier bemanningsleden waren ongeveer acht uur onderweg. Door slechte weersomstandigheden liep hun terugreis een dag vertraging op. 

De astronauten reisden naar ruimtestation ISS met de raket Endeavour van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Het was de eerste keer dat astronauten met een gebruikte raket en capsule de ruimte werden in gestuurd.

Tijdens hun missie voerden ze onderhoud uit aan zonnepanelen en deden ze allerlei experimenten. Ze verbouwden onder meer chilipepers en bestudeerden wormen. Na 199 dagen vertrokken de astronauten terug naar de aarde. 

Bemanning moest luiers dragen

Ongemakkelijk was dat op de terugreis het toilet 8 uur lang niet werkte, zodat de bemanning luiers moest dragen. Het toilet werkte niet omdat er problemen waren met het systeem om afval te verwerken in de capsule.

Morgen vertrekken de volgende vier astronauten richting het ISS: een Duitser en drie Amerikanen. Zij moesten oorspronkelijk al voor de terugkeer van de vorige astronauten afreizen naar het ISS, maar ruimtevaartorganisatie NASA vertraagde hun vertrek vanwege de slechte weersomstandigheden. Eén van de vervangers kampte ook met gezondheidsproblemen.

De vier nieuwe astronauten worden gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Ook zij verblijven volgens de planning een half jaar in het ruimtestation ISS.

Meest gelezen