Zware straffen op megaproces rond grootschalige autozwendel door woonwagenbewoners

In Brussel heeft de rechtbank tientallen mensen veroordeeld die zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting bij de aankoop van tweedehandswagens. Het gaat om enkele honderden feiten, voornamelijk gepleegd door mensen uit het milieu van de woonwagenbewoners. In totaal stonden bijna tachtig beklaagden terecht. De kopstukken werden veroordeeld tot celstraffen van 6 en 7 jaar. 

Uit het onderzoek bleek dat de bende honderden mensen had opgelicht toen die hun wagen tweedehands wilden verkopen. De zogenaamde kopers betaalden met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan allang verdwenen en de auto was naar het buitenland verscheept.

Op die manier maakten de daders enkele miljoenen euro buit. In het onderzoek voerde de federale politie ruim twee jaar geleden huiszoekingen uit bij de verdachten, in kampen van woonwagenbewoners in en rond Brussel, de regio Charleroi en in Frankrijk. Daarbij werden onder meer 90 woonwagens, 91 auto's, juwelen, een hele resem vuurwapens en 1 miljoen euro in beslag genomen. Er werden tientallen mensen opgepakt en het onderzoek leidde uiteindelijk tot een megaproces met 79 beklaagden.

Op het proces ontkende de verdediging dat het ging om één grote criminele organisatie en zei dat de feiten los van elkaar werden gepleegd door de beklaagden. De rechtbank ziet dat anders en is van mening dat de feiten werden gepleegd in het kader van een criminele organisatie met een duidelijke hiërarchie. 

Megaproces

Een groot deel van de beklaagden werd vandaag uiteindelijk veroordeeld tot straffen tussen 3 en 5 jaar cel, vaak met een (gedeeltelijk) uitstel. Zes kopstukken kregen effectieve straffen van 6 en 7 jaar cel opgelegd. Een klein aantal beklaagden kwam er van af met een vrijspraak, een werkstraf of een straf van 2 jaar met uitstel of minder.

Zowat alle veroordeelden moeten ook een geldboete betalen, die voor de meesten varieert tussen 12.000 en 40.000 euro. Daarnaast verklaarde de rechtbank ook meer dan 4,2 miljoen euro verbeurd. Een van de kopstukken had op zijn eentje kennelijk 494.000 euro verdiend aan de zwendel.

“Deze mensen werden twee keer gestraft”, reageert Alexis Deswaef, advocaat van enkele verdachten. “Hun woonwagens, waar hun gezinnen leefden, werden in beslag genomen en vandaag krijgen ze zware straffen voor feiten van autozwendel.” Er wordt nu gekeken of de veroordeelden in beroep zullen gaan.

Door de omvang van het dossier en de vele beklaagden week de Brusselse rechtbank voor dit proces uit naar de nieuwe Justitia-site in het oude NAVO-hoofdkwartier, waar volgend jaar het assisenproces rond de aanslagen in Brussel en Zaventem zal moeten plaatsvinden.

Meest gelezen