Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

België zakt verder weg in internationale klimaatranking en komt zelfs na grote vervuilers zoals China en India

België staat amper op de 49e plaats op de nieuwe Climate Change Performance Index, die de klimaatprestaties beoordeelt van 60 landen plus de Europese Unie. Ons land is daarmee 9 plaatsen gezakt tegenover vorig jaar en doet het een stuk slechter dan het Europees gemiddelde. Zelfs opkomende landen als China en India staan hoger gerangschikt. Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) betreurt dat Vlaanderen en België in zijn geheel het slechter doen dan een land als China en pleit voor actie.

De Climate Change Performance Index is een klimaatranking die sinds 2005 elk jaar gepubliceerd wordt door een groep internationale ngo’s die zich inzetten voor het klimaat. Met de ranking monitoren ze de klimaatprestaties van de verschillende landen en ze willen er ook mee aanzetten tot meer inspanningen. De index wordt berekend op basis van vier factoren: de uitstoot van broeikasgassen per inwoner, hernieuwbare energie, energieverbruik en klimaatbeleid. In de ranking zijn 60 landen opgenomen plus de Europese Unie. Samen zijn die landen verantwoordelijk voor 92 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Zelfs India en China doen beter

Met zijn 49e plaats in de klimaatindex van 2022 staat België tussen landen als Wit-Rusland, Slovenië en Tsjechië. Die score staat in schril contrast met die van onze buurlanden en het Europees gemiddelde. Zowel Duitsland, Luxemburg, Nederland als het Verenigd Koninkrijk staan in de top 20. De Europese Unie als geheel is 22e. De eerste drie plaatsen in de ranking blijven leeg, omdat geen enkel land daarvoor de limieten haalt. De best presterende landen zijn Denemarken, Zweden en Noorwegen. Nederland is dan weer een van de sterkste stijgers: met tien plaatsen erbij staat het nu 19e.

India staat dan weer opmerkelijk 10e. Hoewel het een van de grootste groeilanden is, stoot het per inwoner relatief weinig broeikasgassen uit. Ook op de andere vlakken krijgt het land goede scores. China, dat veel energie verbruikt en ook veel broeikasgassen uitstoot, krijgt wel een goede score voor klimaatbeleid, en eindigt zo op de 37 plaats, 12 plaatsen boven België.

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal over de klimaatindex.

Videospeler inladen...

Waar loopt het mis?

Ons land bengelt met zijn 49e plek dus onderaan. We verliezen 9 plaatsen tegenover de klimaatindex van 2021 en 14 plaatsen tegenover die van 2020. Volgens de tientallen experten die die lijst elk jaar samenstellen doet ons land te weinig om de klimaatverandering tegen te gaan. 

We scoren slecht op de vier categorieën die beoordeeld worden, zegt Koen Stuyck van WWF: "Ten eerste: de uitstoot van broeikasgassen is in België niet gedaald, tenzij tijdens corona, maar dat was niet structureel. Ten tweede: het aandeel hernieuwbare energie blijft veel te klein en neemt veel te traag toe.  De ergste categorie is energieverbruik. Daar scoren we heel laag omdat er nauwelijks inspanningen gebeuren om dat energieverbruik naar beneden te krijgen. En ten vierde blijft ons klimaatbeleid voor een heel stuk ondermaats, omdat Vlaanderen daar op de rem staat."

We scoren slecht op de vier categorieën die beoordeeld worden, en het slechtst op de categorie energieverbruik.

Koen Stuyck, WWF

De organisaties die de Klimaatindex voor ons land ondertekenden (waaronder WWF, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace) vragen aan de Vlaamse regering om de Europese doelstelling voor ons land te valideren. Europa wil dat België tegen 2030 minstens 47 procent minder broeikasgassen uitstoot. Maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt dat te veel en wil dat Europa die doelstelling voor ons land bijstelt. In haar eigen Vlaamse klimaatplan dat ze vorige week bekendmaakte streeft Demir naar een uitstootvermindering met 40 procent voor Vlaanderen. De andere regionale overheden hebben de nationale daling van 47 % wel al gevalideerd.

De organisaties willen ook dat de regionale en federale regeringen werk maken van een nationaal klimaatplan om de klimaatinspanningen te verdelen, en dat ze ook op korte termijn maatregelen nemen om de uitstoot van ons land structureel te verlagen. 

Demir reageert

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt in een reactie dat ze het heel erg vindt dat een land als China het zelfs veel beter doet dan Vlaanderen en België.  Demir zegt ook dat ze betreurt dat er de afgelopen jaren "heel weinig tot niets is gebeurd". Nochtans zit haar partij al 17 jaren onafgebroken in de Vlaamse regering en zat de N-VA ook in de vorige federale regering. 

Demir zegt dat Vlaanderen de komende jaren voor een heel grote uitdaging staat, nadat de Vlaamse regering vorige week een klimaatplan heeft opgesteld. Daarin heeft de Vlaamse regering zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te verminderen, ten opzichte van 2005. 

Zo zullen er vanaf 2029 geen nieuwe auto's met verbrandingsmotoren meer worden verkocht en komt er o.a. ook een verplichte renovatieplicht voor wie een slecht geïsoleerd huis koopt. "Die maatregelen zijn niet aangenaam", zegt Demir daarover. Maar de minister zegt dat ze geen zin heeft om daarover verder te bakkeleien. "Ik zou ik nu echt wel willen dat we werk maken van het uitvoeren van de maatregelen. Want de klimaatopwarming wacht niet. Het is nu tijd voor actie. "

VRT NWS heeft federaal klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) nog niet te pakken gekregen voor een reactie.

Bekijk hier de volledige reactie van Vlaams milieuminister Demir in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen