foto: Radio 2

Beringen maakt begraafplaatsen kindvriendelijker: praten met een overledene door een spreekbuis of een briefje sturen

In Beringen worden de begraafplaatsen kindvriendelijker gemaakt. Zo komen er brievenbussen waarin kinderen een brief of tekening voor een overledene kunnen achterlaten. Via een spreekbuis kunnen kinderen praten met een overledene. En de graven of urnes van overleden kinderen krijgen een speciaal plekje op het kerkhof. 

De stad Beringen wil meer aandacht hebben voor jonge kinderen die afscheid moeten nemen van bijvoorbeeld een familielid. Daarom komen er op alle begraafplaatsen in Beringen brievenbussen waarin kinderen een brief of tekening kunnen achterlaten en ook een spreekbuis naar de grond gericht waarin ze kunnen praten of vertellen. Schepen Ann-Sofie Vanoverstijns (CD&V): "We vinden het belangrijk dat kinderen ook een plek krijgen in het rouwproces, door speelse elementen aan te brengen op de kerkhoven. Via de spreekbuis kunnen ze praten met de overledene, en in de brievenbus tekeningen en brieven voor hen achterlaten. Zo wordt het rouwproces laagdrempeliger voor hen."

Via de spreekbuis kunnen kinderen praten met de overledene, en in de brievenbus tekeningen en brieven voor hen achterlaten

Schepen Ann-Sofie Vanoverstijns

Kindvriendelijke zone

Er komt ook een kindvriendelijke zone op de kerkhoven om de sterrenkindjes - de kinderen die stilgeboren worden - en kindjes die jong overleden, zijn te begraven of uit te strooien. "Het uitstrooien zal anoniem gebeuren op een weide, maar de ouders kunnen op een stalen blad de naam en de geboorte- en sterfdatum van hun kindje laten graveren en in een gedenkboom ophangen", zegt Vanoverstijns. 

De kindvriendelijke zone komt op de begraafplaatsen van Tervant en Beringen-Mijn, en later mogelijk ook op de andere begraafplaatsen. De brievenbus en de spreekbuis zullen op alle begraafplaatsen in Beringen geplaatst worden.

Meest gelezen