Radio 2

Ieper wil traditie van bietenlantaarns op Sint-Maartensstoet weer nieuw leven inblazen

Het Ypermuseum wil de oude traditie van de zelfgemaakte bietenlantaarn tijdens de Sint-Maartensstoet doen heropleven. Ze gaan daarvoor langs bij verschillende scholen om hen de technieken aan te leren. De intrede van de kindervriend Sint-Maarten wordt elk jaar georganiseerd op de vooravond van 11 november. 

In Ieper zijn ze volop bezig met de komst van Sint-Maarten. De kindervriend komt donderdag op bezoek om speelgoed en snoep te brengen. Op de traditionele Sint-Maartensstoet de avond voordien zingen kinderen liedjes van deur tot deur in ruil voor snoep of geld. Vroeger droeg elk kind een grote lantaarn gemaakt van een biet. Die traditie is aan het verdwijnen. Maar daar wil het Ypermuseum iets aan doen. Ze brengen kinderen bijeen om bieten uit te hollen en te versieren. “De biet moet goed geschild worden, want als je hem dunner maakt dan geeft hij licht wanneer je er een kaarsje in steekt. Wij zorgen er ook voor dat er patronen op de bieten staan. Ik zie vaak hartjes, maar ook typische Sintobjecten als een paard of Piet”, zegt Pascale Debruyne.

Radio 2

Ook de gedetineerden van de Ieperse gevangenis doen mee. Binnen de gevangenismuren leerden ze bietenlantaarns maken. Hun begeleiders zijn tevreden: “Het is zeer boeiend om te zien hoe ze gedreven en met vol enthousiasme in de traditie meestappen. Woensdag tijdens de wandeling zullen er enkele lantaarns aan de poort staan. En zondag komt Sint-Maarten hier langs en versieren we de bezoekzaal met de bietenlantaarns die ze nu aan het maken zijn. 

Meest gelezen