De oude gascentrale in Vilvoorde

Vlaams minister Demir weigert vergunning gascentrale in Vilvoorde, gascentrale Wondelgem krijgt er wel een

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een omgevingsvergunning toe te kennen voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Eerder werden ook al de vergunningen geweigerd voor een nieuwe gascentrale in Tessenderlo en Dilsen-Stokkem. De gascentrale in Wondelgem, bij Gent, krijgt wel een vergunning, op voorwaarde dat die CO2-neutraal is tegen 2040.

De provincie Vlaams-Brabant had deze zomer al een vergunning geweigerd aan Engie/Electrabel voor de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Nu volgt ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Zij laat weten dat de stikstofuitstoot van de gascentrale te hoog is volgens de Vlaamse normen. 

"De gascentrale in Vilvoorde zou 107.000 kilogram ammoniak per jaar uitstoten. Als ik het dossier toch zou goedkeuren breng ik de rechtszekerheid van heel wat bedrijven en landbouwers in gevaar. Dat kan men dus onmogelijk van een minister eisen. In het dossier is ook nergens te vinden waarom die uitstoot niet kan worden verminderd", zegt minister Demir.

De huidige beslissing van de minister is een duidelijke streep door de rekening van de federale regering. Die plant een volledige kernuitstap en daarvoor moeten er zeker minstens 2 nieuwe gascentrales kunnen draaien voor het geval er te weinig wind en zon is. 

Opvallend: de gascentrale in Vilvoorde kwam twee weken geleden nog als "winnaar" uit de bus van de zogenaamde CRM-veiling (samen met de gascentrale in Awirs in Luik). Dat betekent dat de centrale in Vilvoorde in aanmerking komt voor subsidies van de federale regering.

Aan de andere kant van de taalgrens heeft de Waalse regering beslist om de ingediende beroepen tegen de nieuwe gascentrales van Awirs en (een kleinere) van Amercoeur in de provincie Henegouwen te verwerpen. Het oordeel is dat de indieners geen belanghebbenden zijn en dus geen recht hebben om beroep aan te tekenen.

Vlaams minister Zuhal Demir legt in Terzake uit waarom ze de vergunning weigert voor de gascentrale in Vilvoorde en er wel een geeft aan Wondelgem:

Videospeler inladen...

Engie/Electrabel: "Weigering is een grote verrassing"

"De weigering van de omgevingsvergunning is een grote verrassing", zegt energiebedrijf Engie/Electrabel, dat de gascentrale in Vilvoorde wil bouwen. "Zeker omdat de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie eerder deze maand een positief advies had gegeven voor de komst van een gascentrale in Vilvoorde."

"We gaan nu een gedetailleerde juridische analyse van die beslissing maken, zodra we die hebben ontvangen", aldus de woordvoerster. Het is momenteel nog te vroeg om te zeggen of het bedrijf in beroep gaat, klinkt het.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) reageert op Twitter dat ook zij verrast is, omdat "de gascentrale van Vilvoorde tot twee keer toe gunstig advies heeft gekregen van de eigen Vlaamse administratie." 

Minister Van der Straeten laat nog weten dat er, bij problemen met vergunningen, oplossingen zijn voorzien binnen het mechanisme dat ervoor moet zorgen dat de stroombevoorrading wordt verzekerd na de kernuitstap. "Dat gaan we de komende dagen verder bekijken."

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) is niet verrast: "politiek spel"

De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte is niet verrast door de beslissing van minister Demir. De burgemeester zegt dat hij deze uitkomst al had voorspeld. "Je merkt aan alles dat dit niets te maken heeft met de inhoud van het dossier, maar dat het een puur politieke beslissing is, waarmee de N-VA-minister wil aantonen dat het federale beleid faalt. Meer moeten we daar niet achter zoeken."

De beslissing leidt volgens Bonte ook tot veel onzekerheid. "Men creëert een onzeker investeringsklimaat, want alle adviezen zijn positief, maar men krijgt toch een neen.", zegt Bonte. "Ook komt er onzekerheid over de energiebevoorrading, wat nu, hè? Ik heb begrepen dat de Vlaamse regering 100.000 laadpalen voor elektrische wagens wil plaatsen; ik ga ervan uit dat daar elektriciteit uit moet komen, maar van waar moet die stroom komen? Het is in mijn ogen cruciaal dat we een stabiel energiebeleid krijgen dat ook duurzaam is en mij lijkt de manier waarop dit nu door sommigen wordt aangepakt, zeker niet de juiste."

De Vilvoordse burgemeester is ook kritisch voor de coalitiepartners van de N-VA in de Vlaamse regering. "De positie van de N-VA in deze kennen we", zegt Bonte. "Zij willen kernenergie behouden en ze willen altijd het federale niveau kritisch benaderen. De vraag is natuurlijk: waar blijven de coalitiepartners in de Vlaamse regering? Waar blijft de CD&V , waar blijft de Open VLD? Het kan toch niet dat het globale energiebeleid en het milieubeleid in handen is van één minister en dat die kritiekloos gevolgd wordt door die andere partijen."

Actiegroep Vilvoorde: "De enige juiste beslissing"

De actiegroep Tegengas uit Vilvoorde, die zich verzet tegen de plannen voor de gascentrale, reageert tevreden op de beslissing van minister Demir. “We zijn enorm blij”, zegt Bart Leeman van Tegengas. “Dit was de enige juiste beslissing. We zijn verheugd dat Vlaanderen beseft dat we moeten afkicken van onze verslaving aan fossiele brandstoffen, die onze gezondheid bedreigen.”

De actiegroep gaat er wel van uit dat Engie-Electrabel in beroep zal gaan tegen de weigering. “We bekijken samen met onze advocaten nog hoe we hier verder mee aan de slag moeten. Wij  blijven erbij dat er geen nood is aan bijkomende capaciteit. De mythe dat het licht zal uitgaan als deze centrale er niet komt, is met deze beslissing van de minister doorprikt”, aldus Leeman.

Wel vergunning voor gascentrale Wondelgem

De vernieuwde gascentrale in Wondelgem krijgt dan weer wel een omgevingsvergunning van de minister. Zij het op voorwaarde dat de gascentrale CO2-neutraal is tegen 2040. Die datum kan ook vervroegd worden "van zodra de technologische mogelijkheden voldoende beschikbaar zijn." 

Luminus wil de bestaande gasinstallatie in Wondelgem vernieuwen, met een beperkte uitbreiding die kan worden ingeschakeld bij een tekort aan elektriciteit. 

Ik ben geen fan van een gascentrale in Gent, maar een aanvraag die voldoet aan de milieuvoorwaarden kan ik niet weigeren

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Volgens minister Demir is er bij de gascentrale in Wondelgem "een verwaarloosbaar effect op de stikstofneerslag in nabijgelegen natuur". De installatie stoot ook geen ammoniak uit.

“Ik ben geen fan van een gascentrale in Gent, maar een aanvraag die voldoet aan de milieuvoorwaarden krijgt nu eenmaal een vergunning", zegt Demir.

Meest gelezen