Eerste online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot levert vanaf vandaag ook in Limburg

Vanochtend leverde de online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot voor het eerst in Hasselt bij een gezin. Pieter Pot heeft als einddoel de hele boodschappenketen verpakkingsvrij te maken. Het concept is simpel: “We leveren lekkere producten aan huis, in glazen potten of flessen met statiegeld, zonder verpakkingsafval”, klinkt het.

Het principe is eenvoudig; je bestelt jouw producten online. Dan worden ze voor jou in glazen potten gedaan en die potten worden bij je thuis geleverd. Bij een nieuwe bestelling, worden de vuile potten weer opgehaald, schoongemaakt en opnieuw gebruikt.  En dat is goed voor het milieu: "We gebruiken de potten minstens 40 maal en daar zit het duurzame aspect in", zegt Puck Schaaphok, de directeur van Pieter Pot in België. "

"We zien dat het jammer is om met eenmalige verpakkingen te werken en dat willen we wel te lijf gaan. We hergebruiken de potten, daardoor kunnen we enorm CO2 verlagend zijn tegenover een reguliere supermarkt." Volgens een berekening van het bedrijf ligt de CO2 uitstoot van bijvoorbeeld een klassieke fles ketchup 157 procent hoger ligt dan bij een aan huis geleverde herbruikbare glazen pot - met dezelfde ketchup erin. De potten worden gevuld door maatwerkbedrijven en aan huis geleverd door een bezorgdienst.

Eenmalige verpakkingen elimineren

"Door met herbruikbare potten te werken, elimineren we eenmalige verpakkingen", gaat legt Schaaphok verder. 3Die veroorzaken de grootste uitstoot, zelfs als ze recycleerbaar zijn. Als we gaan groeien, wordt ons systeem zelfs nog duurzamer: hoe meer leveringen in een bepaald gebied, hoe minder CO2 het transport verbruikt." 

Pieter Pot is een jong Nederlands bedrijf dat twee jaar bestaat en nu ook twee weken actief is in Vlaanderen. Het begon in Antwerpen en vandaag is dus ook de eerste bestelling afgeleverd in Limburg.

Meest gelezen