Videospeler inladen...

Filmhit "Ghostbusters" krijgt vervolg, 37 jaar na het origineel: VRT NWS vergelijkt vroeger en nu met regisseur

"Ghostbusters", de filmklassieker uit 1984, keert na al die jaren terug naar het grote scherm. Jason Reitman neemt de fakkel over van z'n vader Ivan Reitman - regisseur van "Ghostbusters" 1 en 2 - en blaast de franchise nieuw leven in, mét de hulp van de originele cast. Hoe zien de ghostbusters er vandaag uit en welke verwijzingen voor de nostalgische filmliefhebbers zitten verstopt in "Ghostbusters: afterlife"?

"Who you gonna call?" Het is een iconische vraag, waar we al sinds 1984 het antwoord op kunnen meebrullen. Wie ga je bellen? Ghostbusters, natuurlijk. En wees gerust, de quote passeert ook in "Ghostbusters: afterlife", de film die vanaf woensdag te zien is en de franchise rond de spokenjagers nieuw leven wil inblazen. De soundtrack klinkt ook meteen vertrouwd, maar het originele nummer zit niét in de nieuwe film.

Regisseur Jason Reitman was 7 toen z'n vader, Ivan Reitman, aan de eerste film werkte: "Ik herinner me nog dat ik op de set mocht komen. Daar in Manhattan zag ik Ecto-1 (de wagen van de ghostbusters, red.) voorbijrijden, en zag ik de originele ghostbusters in hun flight suit. En ik herinner me ook nog dat de crew een gigantische vuilniszak hoog in de lucht hield, gevuld met scheerschuim. Die scheurden ze open, zodat het vallende scheerschuim leek op gesmolten marshmallow." 

Fragment uit "Ghostbusters: afterlife"

De Marshmallow Man keert even terug in de nieuwe Ghostbusters, al is het dan in een kleine versie. Ook architect Ivo Shandor, Gozer de Gozerian en de Poortwachters zijn er opnieuw bij. Een feest van herkenning voor de fans. Tegelijk proberen scenaristen Gil Kenan en Jason Reitman de film een nieuwe richting uit te duwen, met de focus op een nieuwe generatie, de kleinkinderen van ghostbuster Egon Spengler. 

We hebben het gevoel dat dit nog maar het begin is

Jason Reitman, regisseur

"We hebben de 12-jarige Phoebe Spengler gemodelleerd naar het personage Egon, maar ook naar onze dochters, die dezelfde leeftijd hebben", vertelt Jason Reitman. "Toen we haar personage ontwikkelden konden we er niet over ophouden. Het is zo moeilijk te geloven dat er meer dan 30 jaar voorbij zijn sinds “Ghostbusters 2”. We hebben het gevoel dat dit nog maar het begin is.” 

Fragment uit "Ghostbusters: afterlife", met vooraan Phoebe Spengler, gespeeld door Grace Mckenna.

De cast vroeger en nu

Toch tikken de jaren ongenadig weg, zeker voor de originele cast die opnieuw present tekent. Want ook al ligt de nadruk dit keer op de jongeren, iedereen wil zien hoe de personages van Peter Venkman en co er nu uitzien. 

Dan Aykroyd bedacht en schreef "Ghostbusters", samen met Harold Ramis en regisseur Ivan Reitman. Hij herneemt z'n rol als dr. Ray Stantz, een van de originele ghostbusters.

Bill Murray is veruit de bekendste acteur van het gezelschap. Hij lijkt zich opnieuw te amuseren op de set van "ghostbusters: afterlife", als dr. Peter Venkman. 

Annie Potts maakte in 1984 een onvergetelijke indruk als Janine Melnitz, de snibbige secretaresse van de ghostbusters. In 2021 blijkt Melnitz makelaar geworden. 

De zwarte haren van Ernie Hudson zijn wat grijzer geworden, maar ghostbuster Winston Zeddemore blijft een indrukwekkende verschijning. 

Blijf zeker tot de aftiteling zitten, anders mist u de heerlijke cameo van Sigourney Weaver, als Dana Barrett.

Co-scenarist en acteur Harold Ramis stierf in 2014, na een slepende ziekte. Hij werd 69. Toch speelt z'n personage Egon Spengler een belangrijke rol in de nieuwe film. Met hulp van de afdeling special effects zal Spengler zelfs te zien zijn: de film blijkt een grote ode aan Ramis.

Opgedragen aan Harold Ramis

De familie van Harold Ramis was nauw betrokken bij het maken van deze nieuwe “Ghostbusters”. “Mijn vader was de eerste die ik het script toonde, en daarna lieten we het lezen aan de familie Ramis”, legt Reitman uit. “Ik ken z’n dochter Violet al heel lang, van toen we nog kind waren op de set van “Ghostbusters”. De familie kwam ook nu weer naar de set en ze zagen vroege versies van onze film, ze waren er de hele tijd bij betrokken.”

Harold Ramis stierf in 2014, op 69-jarige leeftijd.

“"Ghostbusters" behoort niet toe aan mijn vader, maar het is ook niet van ons. Het is zo’n zeldzame film die van iedereen is. Het is nu ons privilege om heel even de fakkel te mogen dragen, voor we ze weer doorgeven.” 

In 2016 was er al een poging om de franchise opnieuw op te starten met een nieuwe cast, met onder anderen Kristen Wiig en Melissa McCarthy. Deze film knoopt weer aan bij het origineel. En als "Ghostbusters: afterlife" genoeg succes heeft, dan mogen we ons zeker aan een vervolg op het vervolg verwachten, daar is regisseur Jason Reitman duidelijk over. Met het einde van de film kan een volgende regisseur alle kanten uit. Rest alleen nog de vraag wie je gaat bellen. Who you gonna call?

BEKIJK - In deze reportage uit "Het Journaal" haalt regisseur Jason Reitman herinneringen op aan "Ghostbusters":

Videospeler inladen...

Meest gelezen