Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Frankrijk gaat voor het eerst in decennia nieuwe kerncentrales bouwen

In een televisietoespraak vanavond heeft de Franse president Emmanuel Macron bevestigd dat zijn land nieuwe kernreactoren gaat bouwen. Dat moet Frankrijk onafhankelijk van het buitenland maken voor de stroomvoorziening, aldus de president.

Dat president Macron een groot voorstander is van nucleaire energie is geen geheim. Hij heeft al eerder gezegd dat kernenergie een middel is om de uitstoot van broeikasgassen uit fossiele brandstoffen terug te dringen en de klimaatverandering tegen te gaan. Macron had eerder al investeringen in nieuwe en veiligere nucleaire energie aangekondigd.

In een televisietoespraak die vooral over de coronacrisis ging, kondigde de president nu met zo veel woorden aan dat Frankrijk opnieuw kerncentrales gaat bouwen. Het is voor het eerst in decennia dat dat gebeurt. Macron wil Frankrijk meer onafhankelijk maken inzake energiebevoorrading. Tegelijk kondigt hij investeringen in groene stroom aan, die volgens hem hand in hand gaat met kernenergie om broeikasgassen terug te dringen.

Parijs maakt wel een trendbreuk: de voorbije jaren hadden opeenvolgende presidenten zoals Nicolas Sarkozy en François Hollande net aangekondigd dat ze het percentage stroom dat nucleair wordt opgewekt wilden terugdringen van 70 procent nu tot 50 procent in 2035. Geen enkel ander land is voor een dergelijk hoog percentage afhankelijk van kernenergie. Dat terugschroeven was het gevolg van de kernramp in Fukushima in Japan in 2011, maar gaat nu dus blijkbaar niet door.

Van Messmer naar Macron

Na de oliecrisis van 1973 heeft Parijs massaal ingezet op nucleaire energie volgens het Plan Messmer, genoemd naar de toenmalige premier Pierre Messmer. Frankrijk produceert nu 70 procent van zijn stroom in kerncentrales en bezit 56 centrales. Enkel de Verenigde Staten hebben er meer. (Lees verder onder de foto).

De Franse president Macron bezoekt een fabriek van Framatome.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Via het staatsbedrijf Electricité de France (EDF) dat de kerncentrales uitbaat, is Frankrijk ook de grootste uitvoerder van stroom. Jaarlijks levert dat zo'n 3 miljard euro aan inkomsten op. 

Bovendien is EDF ook hoofdaandeelhouder met een controlebelang van 75 procent in Framatome, een van de grootste bouwers van kerncentrales en ontwikkelaar van nucleaire technologie ter wereld. Framatome bouwt niet enkel wereldwijd nucleaire installaties, maar levert bovendien ook uranium en plutonium als brandstof. 

Meest gelezen